Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Az 1993-as törvénymódosítás

A rendszerváltást követően a drogfogyasztás Magyarországon – hasonlóan a többi volt szocialista országhoz – a korábbinál elterjedtebb lett, a probléma láthatóbbá vált, és a társadalmi nyomásnak köszönhetően a rendőri szervek is nagyobb energiákat fordítottak a drogkérdésre. A kilencvenes évek elejétől kezdve 2006-ig folyamatosan nőtt az évente indított drogos büntetőeljárások száma, és hamar nyilvánvalóvá vált, a korábbi szabályok számos ponton kiegészítésre szorulnak. 1993-ban a parlament gyakorlatilag teljesen átalakította az 1978-as szabályokat. A drogfogyasztókra a korábbi egy évig terjedő szabadságvesztés helyett két évig terjedő börtönbüntetést lehetett kiszabni. Új elkövetési magatartásokat vettek bele a törvénybe, a drogtermesztést, a drogkereskedelmet, a kábítószer-kínálást és az -átadást külön is meghatározva. A fiatalkorúak védelmében is szigorítottak, így 1993-tól kezdve 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntethető az elkövető, ha tette következményeként 18 év alatti személy kapott drogot. Sajnos ez a meghatározás hibásra sikeredett, mert a törvény nem követelte meg, hogy az átadó személy már felnőttkorú legyen, így a szabályok számos esetben szolgáltak drogot együtt fogyasztó fiatalkorúak elleni szigorú fellépés indokaként. A közös drogfogyasztás különösen a kannabiszszármazékok körében lehet jellemző, és mivel például a kannabisztartalmú cigaretta továbbadása minden esetben átadásnak minősült, ha 16 éves gyerekek együtt fogyasztottak, mindegyiküknek a minősített esetért, azaz a szigorúbb kategóriáért kellett felelnie. Ez a jogalkotási hiba annál feltűnőbb volt, mert a parlament a módosítás során ugyanezt a problémát a nem kábítószer, hanem „kóros élvezetre alkalmas anyag” tekintetében rendezte: a szipuzásra való rábírásért vagy abban való segítségnyújtásért ettől kezdve csak akkor kellett felelni, ha az elkövető felnőttkorú volt, és az, akinek segítséget nyújtott, még nem.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave