Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


A túladagolások megelőzése naloxon terjesztésével

Néhány városban a fent említett ártalomcsökkentő szolgáltatásokon felül az opiátantagonista naloxon osztására is sor kerül, amit a kliensek maguk tudnak használni, ha társuk túladagolta magát. A naloxon azonnal megszünteti az opiátok hatását, és azonnali eszmélet-visszanyerést eredményez. Hatása azonban hamarabb elmúlik, mint a heroiné, ezért a személy megfigyelése, illetve a naloxon újbóli adagolása lehet szükséges. A New York-i program elsődleges köztes eredményei alapján a módszer hatékonyan alkalmazhatónak tűnik (Galea és mtsai, 2006). Bár a naloxonprogramok átfogó evaluációjára sajnos a mai napig nem került sor, több amerikai városból pozitív eredményekről számolnak be (Piper és mtsai, 2007). Chicagóban például 2001 óta a naloxon disztribúciós program során 3500 embert láttak el a gyógyszerrel, amelyet 319 esetben alkalmaztak, 20%-kal csökkentve a túladagolások számát 2001-ben, és 10%-kal 2002-ben és 2003-ban. Baltimore-ban 2004 és 2006 között 951 embert láttak el naloxonnal, és tanítottak meg az alkalmazására, aminek következményeként 131 túladagolást kezeltek a kliensek maguk. San Franciscóban 2003 óta 700 személy kapott naloxont, és 170 alkalommal alkalmazták is azt, míg New Yorkban 2005 óta 1485 ember kapott képzést és naloxont, amellyel 104 túladagolást kezeltek (Piper és mtsai, 2007).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave