Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Droghasználók családjának dinamikus jellemzői

Kati Varga (1993a, 1993b és 1993c) a drogfogyasztók szüleinek terápiája alapján a szülő megoldatlan problémáit látja a gyermek deviáns viselkedésének hátterében. Klinikai tapasztalatai alapján úgy fogalmaz, hogy „azokat a traumákat, amelyeket a szülők gyermekként átéltek, továbbadják a következő generációnak, és újraéletik saját gyermekükkel; ilyen megrázkódtatás lehet pl. a válás, az elutasítás, az elhagyás, vagy másik szélsőségként a túlvédés, a masszív függőség, illetve a két véglet váltakozása ugyanabban a családban” (Varga, 1993c, 194). Varga hangsúlyozza továbbá az anyát ért szeparációs-individuációs trauma jelentőségét és az anya narcisztikus személyiségfejlődését. A narcisztikus anya a gyermek szeparációs kísérletét elhagyásként éli meg, s erre érzelmi zsarolással válaszol annak érdekében, hogy fenntarthassa a teljes dependencia, a teljes szimbiózis állapotát (Varga, 1993a, 1993b). Feltételezése szerint a gyermek leválási kísérlete – serdülőkorban – mozgósítja a szülő megoldatlan szeparációs-individuációs szorongását, s ezért a szimbiózis fenntartására fog törekedni. A szeparációs-individuációs trauma kapcsán érdemes utalni az opiátfüggőknél azonosított gyakori borderline karakterisztikára, illetve a hasítás mint domináns elhárító mechanizmus jelenlétére.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave