Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Externalizáció (mágikus erő)

A kényszeres droghasználat egy mesterséges elszemélytelenedést is jelenthet Wurmser szerint, különösen az alábbi elhárító mechanizmussal együtt. Erősen emlékeztet az externalizáció a szociopátiára. Az érzelmi összeomlást követően egy mágikus, omnipotens kontrollt próbál gyakorolni a kontrollálhatatlan érzések felett a kompulzív droghasználó. Külső, mágikus erőben bízva keresi a megoldást csillapíthatatlan vágyára. Mint például a félelmeitől megszabadulni kívánó kisfiú, aki a zsebében hordott játék oroszlánból merített erőt, hogy képes legyen megküzdeni a sötéttel stb. Gyakori a talizmán viselése, idesorolhatjuk a tetoválást is, amely az egész testfelületet védi, varázserejével. Ha mégsem sikerül a külső erő segítségével enyhülést nyerni, akkor külső ellenséget keres, akit okol a kudarc miatt (például az orvost). Gyakori a mágikus erő alkalmazása és tompító hatású anyagok, dolgok használata, ami a lelket erősíti, az önbizalmat, önértékelést növeli. Például gyógytea vagy gyógynövénykészítmények, ételek.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave