Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Pszichoterápiás hatáskutatások

A medicinában sem lehet mindig bizonyítani az alkalmazott terápiák hatékonyságát, már csak a tüneti kezelések, a betegek és a hozzátartozók igényeinek növekvő szerepe (pl. fájdalomcsillapítás terén) és más körülmények miatt sem. A pszichoterápiában ez még nehezebb. A pszichoterápiák – vagyis az a kezelés, amit egy-egy irányzat, iskola ilyen néven nyújt – általában hosszabbak, sok az egyéni variáció és együttműködési zavar, nehezebb betekintést nyerni a terápiás folyamatba a szakmai titoktartási szabályok miatt. Ennek ellenére nagyon sok kísérlet történt a hatékonyság vizsgálatára. Sajátos nehézségként jelentkezett a kutatásokban, hogy nehezen határozhatók meg a gyógyulás, illetve a változás kritériumai. A személyiségben beálló változás nagyon nehezen ragadható meg, de a viselkedés terén is nehéz definiálni a terápiás változást. Nagyon sok placeboeffektus, szuggesztió és önámítás jelenik meg, a terápiás „mézeshetek”, a „hallo-goodbye effektus” (a választott és költséges kezelést utólag pozitívnak könyvelik el az emberek), az „áttételes” javulás és sok más fogalom utal ezekre a jelenségekre. A lélektani valóságtól eltérhet a kliens önmegítélése, és eltérések lehetnek a kliens és a terapeuta minősítéseiben is. Nagyok a különbségek a kezelt esetek között, így a diagnózis vagy a tünetek szerinti csoportbeosztás komoly szóródásokhoz vezethet az eredményekben, és ezek vagy a rejtett súlyosság, az előtérbe nem került más zavar, vagy az állapot kronicitása miatt, és nem a terápiás módszer miatt hoznak más terápiás eredményt, illetve kimenetelt (Bergin és Garfield, 1994).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave