Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Fokozatok és folyamatok

Ugyancsak kutatásoktól várható, hogy tisztázzák, mennyire érvényesek azok a fogalmak, amelyek a pszichoterápia különféle intenzitási fokozatait tükrözik. A pszichoterápiás tanácsadásban általában körülírt célkitűzésű, időben rövidebb, többnyire feltáró problémamegbeszélés történik (Jacobs, 1998). A terapeuta aktívabb, mint a pszichoanalitikus orientációjú terápiákban lenni szokott. Tanácsadáshoz a Rogers-féle irányzat még alkalmasabb háttér. Sok szakember szerint a pszichoterápia és a tanácsadás között nem érdemes különbséget tenni, ugyanis a rövid beavatkozás lehet intenzív és hatékony is (Spinelli, 1994). A hatáskutatásokból is az derül ki, hogy a terápiákban a folyamat elején bekövetkezik egy intenzívebb fázis, amelynek effektusa nagyobb, mint amennyi az időtől várható lenne (Grawe, Donati és Bernauer, 1994). A pszichoanalitikus terápiában külön árnyalat, sokak szerint iskola a rövid vagy fokális terápia, ilyenkor meghatározott terápiás célok elérését kísérlik meg, tematikus irányítással, és az értelmezések erőteljesebb használatával (Lachauer, 1992). Lehet nagyon rövid és hatékony a hipnózis vagy a szuggesztív terápia (ilyen pl. az Erickson-féle terápia), bár a mai alkalmazásban itt is inkább folyamatokban gondolkodnak, és nem a nagyon látványos és nagy horderejű, tünetmegszüntető beavatkozásokban (Zeig, 1985).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave