Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Tanácsadás és pszichoedukáció

Az alkoholbetegekkel történő terápiás foglalkozás keretében adjuváns módszerként elterjedt az egészségnevelés, ezt kiterjesztették a betegek hozzátartozóira. Ennek keretében megtanították a gyógyszerhasználat szempontjait, az alkoholizmus szövődményeit, a visszaesés elkerülésének módjait stb. Életproblémák, konfliktusok, hibás megküzdési technikák is szóba kerültek ennek során. Különösen a házassági konfliktusok elkerülése és megoldása volt a tanácsadás témája (Paolino és McCrady, 1977). Korán felfigyeltek arra, hogy a – túlnyomóan férfi – alkoholisták feleségei gyakran öntudatlanul is előidézik a kezelt páciensek ivását, relapszusát. „Alkoholista feleség” néven írták le azt a jelenséget, amelyet ma a kodependencia fogalomkörében tartunk számon (Kelemen, 1991). Emiatt az alkoholista házasság a tanácsadás egyik fókusza lett. Nemcsak a problémák felől kezelték a házasságot, hanem erőforrásként is (pl. a házaspár együttműködés jegyében, közös megegyezéssel hatékonyan tudja szabályozni a disulfiram vagy más előírt gyógyszer szedését, az ivás kockázatával járó helyzetek elkerülését stb.).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave