A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadványai

reorderapps

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK, az ÁNTSZ jogutódja) egészségügyi hatóság, feladatai közé  tartozik a közegészségügy, a járványügy, az egészségfejlesztés, az egészségügyi igazgatás és koordináció, valamint a munkaegészségügy. Az NKK-nak több olyan kiadványa található meg a MeRSZ online könyvtárban, amelyek révén elsősorban az alapellátásban dolgozó szakdolgozók bővíthetik tudásukat.

A háziorvosképzéstől az alapellátási képzésekig

A háziorvosi tevékenységet kezdetben általános orvosi diplomával lehetett gyakorolni, háziorvosi képzés nem létezett. A háziorvosok feladata az akut panaszok ellátása és a szakvélemények kiállítása volt, összetettebb, hosszú távú egészségügyi probléma esetén szakorvosok kezelték az embereket. Elsősorban a prevenciós szemlélet egyre nagyobb térnyerése, ezen belül a krónikus belgyógyászati betegségek tünetmentes stádiumban történő felismerésének, kezelésének szükségessége irányította rá a figyelmet a háziorvosi helyzetben rejlő lehetőségekre. Napjainkban a háziorvoslással kapcsolatos elvárások igen sokrétűek az állam és a lakosság irányából egyaránt, emiatt a szakmai fejlődés sokirányú. Ennek megfelelően a természetes azonosságok mellett elég jelentős divergenciát is megfigyelhetünk az egyes képzőhelyek háziorvostani képzésében. Az Összefoglaló elemzés a hazai háziorvosképzésről a fejlesztési irányok meghatározásával című kiadvány a háziorvosképzések jelenlegi helyzetét mutatja be Magyarországon és a világban, rámutat az esetleges fókuszpontokra és a hangsúlyeltolódásokra is.

Az Elemzés az alapellátásban dolgozó ápolók képzésének, kompetenciáinak nemzetközi gyakorlatáról című kiadvány azt ismerteti, hogy európai, illetve Európán kívüli országok hogyan válaszolják meg a XXI. század kihívásait az alapellátás tekintetében, melyek között kiemelt helyen szerepel a humánerőforrás-krízis. Rámutat arra, hogy a jövőben miként lehetne javítani a hazai egészségügyi alapellátás és a képzési (elsősorban felsőoktatási) rendszer hatékonyságán.

A Függőségek, különös tekintettel a női függőségekre című mű elsősorban az egyetemi oktatók érdeklődésére tarthat számot, továbbá az alapellátásban és a praxisközösségekben dolgozó szakemberek (védőnők, ápolók, pszichológusok, szociális munkások) képzését hivatott szolgálni. A kiadvány rávilágít a szenvedélybetegségek nemzetközi és hazai helyzetére, a különböző függőségek kialakulásának körülményeire, a jogi szabályozásokra az új kutatási és felmérési eredményeket bemutatva.

Hogyan segíti a kiadványok feldolgozását a MeRSZ online könyvtár?

A MeRSZ használatával egyszerűen feldolgozhatóak a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadványai, amelyekhez bármikor bárhonnan hozzáférhetsz. A kereső funkcióval akár az összes kiadvány szövegében egyszerre kereshetsz, könyvjelzőket és egyéni jegyzeteket helyezhetsz el. Az adott szövegrészhez tartozó kész hivatkozást bemásolhatod egy külső dokumentumba, és a dokumentumrészeket, akár a jegyzetekkel együtt, ki is nyomtathatod. További kényelmi funkció, hogy testre szabhatod a navigációt a kiadványokon belül (lapozva és görgetve is olvashatsz).


Könyvek

Oktatástechnikai kézikönyv családorvosok részére

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 608 5

DOI: 10.1556/9789634546085

Kivonat
fullscreenclose
printsave