A legjobb ötletek motivációs levelek írásához, hogy biztos legyen a siker

2020. 07. 17.

FacebookXPinterestLinkedIn

Motivációs levélre nagyon sok helyzetben lehet szükséged, legyen szó akár egyetemi felvételiről, kutatási vagy Erasmus-ösztöndíjpályázatról, akár a klasszikus esetről, amikor is álláshirdetésre jelentkezel. Bárhová is címzed a motivációs leveledet, e levéltípusnak vannak olyan alkotóelemei, amelyekre érdemes figyelmet fordítani, hogy valóban hatásos és emlékezetes legyen a pályázatod, és felkeltsd a bírálók vagy a HR-esek figyelmét.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket és a legeredményesebb praktikákat, amelyek neked is segítenek majd a megfelelő tartalmú motivációs levelek megfogalmazásában!

Milyen a jó motivációs levél?

Egy megfelelően összeállított motivációs levél az üzleti kommunikáció során igen jelentős szerepet tölt be: segít meggyőzni a HR-est arról, hogy te vagy a lehető legalkalmasabb jelölt egy állás betöltésére.

A jó motivációs levél rövid és tömör, legfeljebb négy-öt bekezdést tesz ki, és mindössze egy oldal hosszúságú, jól áttekinthető, egybefüggő, precízen megfogalmazott és helyesírási hibáktól mentes szöveg. Elsődleges célja, hogy párhuzamot vonjon az álláshirdetésben megfogalmazott elvárások és a saját tulajdonságaid, valamint a tapasztalataid között, alátámasztva az alkalmasságodat a betölteni kívánt pozícióra. Segít megértetni azt is, miért szeretnél az adott cégnél dolgozni, valamint mik a főbb motivációid, amelyek miatt az adott álláshirdetés felkeltette az érdeklődésedet.

A legjobb motivációs levél ötletek

Ügyelj a kinézetre!

Akárcsak az önéletrajz esetében, a motivációs levélnél is fontosaz első benyomást is befolyásoló külalak, olvashatóság és megjelenés. Habár napjainkban már szinte teljesen eltűntek a kézzel írott motivációs levelek, a digitális változatoknál is érdemes odafigyelni a levél kinézetére.

Tagold a szöveget bekezdésekre! Határold el jól a bevezetést, a tárgyalást és a befejezést a leveledben! A leíró törzsszövegben is legyenek külön albekezdések, hogy esztétikus, logikailag érthető és jól olvasható legyen a kísérőleveled! Törekedj a személyiségedet tükröző, egyedi külcsínre, de persze ne ess túlzásokba! Manapság már olyan szerkesztőfelületek is a rendelkezésedre állnak ehhez, mint például a canva.com.

Ne feledd a levél eredeti célját!

Ha egy állás meghirdetésekor motivációs levelet is kérnek, ne úgy tekints a levélre mint kötelező elemre, amelynek a megírásán mihamarabb túl akarsz lenni! Tartsd szem előtt, milyen előnyeid származhatnak abból, ha a meghirdetett álláshoz illő, jól megfogalmazott, meggyőző levelet küldesz el a pályázati anyagoddal!

A levélben lehetőséged van arra, hogy bemutass és leírj minden továbbiinformációt, amely az önéletrajzodba nem került bele, vagy amelyet nem tudtál ott kellőképp kifejteni. A száraz tények mellett itt bemutathatod a fogalmazási stílusodat, példákkal támaszthatod alá az elért eredményeidet, és megindokolhatod, miért te lennél a legjobb választás a pozícióra. Ha ezekről már a motivációs leveledben is írsz, nagyobb eséllyel hagysz nyomot a kiválasztási folyamatban részt vevő emberi erőforrás szakemberekben, akiknek így jó lehetőségük adódik felismerni azt, ha valóban te vagy a legmegfelelőbb pályázó az álláshirdetésre.

Szabd személyre a leveledet!

Ha aktívan keresel állást és egyszerre több posztra is pályázol, nagyon fontos, hogy ne küldd el két különböző helyre ugyanazt a motivációs levelet! Könnyen észre lehet ugyanis venni, ha a szövegezés általános, sablonos, valamint ha a pályázó kevés energiát fektetett a levél megírásába – ez pedig a legtöbb esetben rossz pontot jelent a toborzásnál.

Ehelyett nézz utána pontosan annak, hová is jelentkezel, hogyan épül fel a cég, és mi lenne ott a feladatod! Mindigaz adott álláshirdetésnek megfelelően építsd fel a motivációs leveledet, igazítsd annak tartalmát és stílusát is az adott céghez és pozícióhoz!

Hanyagold a sablonos mondatokat!

A betanult sablonok egy nyelvvizsgán aranyat érnek, azonban a gyakorlatban már kevésbé használhatóak. A különböző motivációslevél-minták hasznosak lehetnek a fogalmazás során, azonban nem érdemes egy az egyben felhasználni az ezekben található kifejezéseket és mondatokat. A kiválasztás során, amikor akár több száz pályázatot is elolvasnak a toborzók, biztosan kiszúrják a mindenki által használt (és akár általad is lemásolt) kifejezéseket és mondatokat.

Ahelyett, hogy te is szóról szóra ezeket ismételnéd, csak inspirálódj a minták alapján, alkalmazd a saját kifejezésmódodat, és fogalmazz az adott állásnak megfelelő üzleti kommunikációs stílusban! Azegyedi tartalom mindig kitűnik a tömegből – az állásokra való jelentkezés során pedig éppen ez a legfőbb cél.

Ne ismételd az önéletrajzban leírtakat!

Kézenfekvő lehet az a megoldás, hogy az önéletrajzodban bemutatott szakmai tapasztalataidról, a tanulmányaidról és a készségeidről írsz a motivációs leveledben. Ehelyett viszont inkább fókuszálj arra, hogymindezeket összefüggésbe hozd azzal az állással, amelyre épp jelentkezel!

Mutasd be, hogyan járulnának hozzá az előző munkahelyeden szerzett tapasztalataid ahhoz, hogy remekelj majd az új pozícióban! Ha van olyan kézzel fogható eredményed, amellyel ezt alá is tudod támasztani, még jobb! Emelj ki a tanulmányaidból néhány momentumot, amelyek segítenének majd a munkád során! A személyes és szociális készségeid egyszerű felsorolása helyett inkább indokold is meg, miért érzed hasznosnak az egyes tulajdonságaidat az adott pozíció esetében, és hogyan illenél bele a csapatba ezek révén!

Figyelj arra, hogy minden mondatoddal erősítsd a motivációdat, és csak azokat a tényezőket és tulajdonságokat emeld ki, amelyek az adott álláshoz szorosan kapcsolódnak!

Ragadd meg a lehetőséget!

A motivációs levélben lehetőség nyílik arra, hogy bővebben is írj minden olyan tényezőről, amelyről az önéletrajzodban nem volt módod írni. Ragadd meg ezt a lehetőséget, és fordítsd az előnyödre!

Ha pályakezdő vagy és az első munkahelyedre jelentkezel, fejtsd ki, milyen speciális tevékenységekben vettél részt az egyetemi tanulmányaid során! Ha szakkollégium vagy diákkör tagja voltál, emeld ki a munkához kapcsolódó feladataidat vagy felelősségeidet! Ha részt vettél már olyan egyetemi kutatásban, amely az adott álláshoz köthető, erről is írhatsz, ezáltal szintén amellett érvelve, hogy te lennél az ideális jelölt az állás betöltésére.

Ha feltűnő lyukak vannak az önéletrajzodban, lehetőséged van arra, hogy a motivációs leveledben beszélj ezekről. Ha például a tanulmányaid befejezése után nem helyezkedtél el egyből, mert önkénteskedtél vagy utazással töltöttél pár hónapot, írj erről is a leendő munkaadódnak! Vannak olyan iparágak és munkakörök, ahol ez előnyt jelenthet számodra a többi jelentkezővel szemben.

Keress kapcsolódási pontokat!

Régóta ismered az adott cég termékeit? Voltál már náluk nyílt napon? Hallottad már egy dolgozójuk előadását egy konferencián? Ezeket a kapcsolódási pontokat gyűjtsd össze és használd fel a motivációs leveledhez!Ezek bizonyítják ugyanis, hogy érdeklődsz a cég és a szakma iránt, ami rendkívül figyelemfelkeltő lehet. Fejezd ki az elkötelezettségedet a téma iránt, és fogalmazd meg, hogyan tudnál munkavállalóként hozzájárulni a vállalat céljaihoz és eredményeihez, illetve ezek hogyan lennének összhangban a saját szakmai előrehaladásoddal!

Az “azért szeretnék itt dolgozni, mert valamiből fizetni kell a lakbéremet” típusú megközelítés általában nem nyerő és egyáltalán nem segít hozzá a meghirdetett pozíció elnyeréséhez.

Írj tehát egyedi motivációs levelet!

Motivációs levél írásakor tartsd szem előtt az itt felsorolt pontokat, és igyekezz minél több elemet felhasználni a szövegben. Ha egy állás igazán fontos és tényleg szeretnéd megszerezni, szánj időt a pályázati anyagod összeállítására és ne csak a sablonok átfogalmazásával tudd le a motivációs levél megírását!

Az egyedi motivációs levél segít abban, hogy felhívd magadra a figyelmet a kiválasztási folyamat során. Érvelj meggyőzően amellett, miért épp te lennél a leginkább alkalmas jelölt az adott pozícióra! Élj ezzel a lehetőséggel, és meglátod, a befektetett energiádnak meglesz az eredménye!

Nyitókép: Freepik

Kategória:Munka

Kivonat
fullscreenclose
printsave