Milyen előnyöket adhatnak számodra az online könyvek?

2020. 09. 28.

FacebookXPinterestLinkedIn

A számítástechnika évtizedek óta töretlenül folytatja térnyerését. A napi hírek olvasása egyértelműen áttevődött a digitális térbe a hírportálokkal és az online újságokkal, magazinokkal. Vásárlásainkat is egyre nagyobb mértékben intézzük webshopokban. Az emberi kapcsolatok kialakítása során is igénybe vesszük az online világot, a közösségi oldalaktól kezdve az online társkeresőkig, applikációkig. Nem csoda tehát, hogy az olvasás és a könyvek világában is teret hódított a digitalizáció.

A digitális könyvolvasásnak számos előnye mutatkozik. Az e-könyv-olvasódon rengeteg könyvet tárolhatsz egyidejűleg. Könnyebben magaddal tudod vinni, hogy munkába menet, nyaraláskor vagy az otthon nyugalmában kényelmesen olvashass.

Azonban az online világnak is megvannak a hátrányai. A közösségi oldalak csökkenthetik a személyes kapcsolataid számát és minőségét. A vásárlások során fokozottan kell figyelned adataid, pénzügyeid biztonságára. Ha pedig az online társkeresőkre gondolsz, ott is előfordulhatnak kellemetlen meglepetések.

Az online könyvek tekintetében viszont inkább az előnyök dominálnak, hiszen a könnyebb használat mellett a környezetbarát jellegről sem szabad megfeledkezned. Az eszközök könnyűek, így kényelmesen tarthatóak kézben, egyszerűen szállíthatóak, tárolhatóak. A könyvek több nyelven is hozzáférhetőek, és több ezer kötet is elfér egyetlen eszközön, amelyet elég havonta 1-2 alkalommal feltölteni.

Azoktatásban is rengeteg előnyt biztosítanak az online könyvek. Egyrészt a papír- és a nyomdaköltség nem növeli az előállításuk költségét. Másrészt digitális formában könnyebben hozzáférhetővé válik az információ a diákok számára. Ráadásul a fiatal generáció már a digitális világban nő fel, számukra így sokkal természetesebb az online világ a papíralapú tanulási formánál. Az online formában hozzáférhető anyagok megnövelhetik a tanulmányokra fordítható energiáidat is, hiszen a használatukkal kevesebb időt vehet igénybe akár a dolgozatokhoz szükséges szakirodalom összegyűjtése is.

Vegyük tehát sorra az online könyvek rövid történetét, legfontosabb előnyeit és a MeRSZ kínálatában szereplőlegnépszerűbb e-könyveket!

Az online könyvek története

Mi is az az e-könyv?

Az e-könyv digitális formában létező és tárolt szöveg, elektronikus könyv. A napjainkban használatos e-könyv (angolul: e-book) megálmodója Michael Hart volt az 1970-es évek elején. Elképzelése szerint a számítógépek segítségével minden egyes ember rendelkezhet akár a világirodalom összes művével. Ő alkotta meg az első digitális könyvtárat is a ProjectGutenberg gyűjtemény keretében.

Veszélyben van-e a hagyományos olvasás?

Az e-könyvek elterjedésével maga az olvasás nem változott, hiszen a szövegforma nem alakult át számottevően, csak átköltözött egy másik platformra. A könyvolvasási szokások viszont kiterjedtek az e-könyv-olvasók hordozhatósága miatt. Kutatások támasztják alá, hogyaz online könyveket olvasók többet olvasnak, tehát az e-könyvek által megnő az emberek olvasási kedve is. Noha idővel egyre nagyobb teret hódítanak az elektronikus könyvek, mégsem kell a papíralapú kiadványok eltűnésére számítani, a számuk viszont drasztikusan tovább csökkenhet. Különleges élményt nyújtó eszközként viszont várhatóan ugyanúgy megmaradnak a jövőben is, mint ahogy a televízió és az online filmnézés elterjedése miatt sem szűntek meg a mozik.

Milyen szabályoknak kell megfelelnie az e-könyveknek?

Az elektronikus könyveket is ugyanúgy megilleti a szerzői jogi védelem, mint a nyomtatott formában megjelenő írásokat. A műveknek viszont meg kell felelniük azoknak a kritériumoknak, amelyek miatt valóban könyvnek tekinthetőek (pl. terjedelem, szerkesztettség, formátum).

Az e-könyv – könnyű másolhatósága révén – könnyebben terjedhet jogtalanul is. Az írás- és másolásvédelem kérdése folyamatosan foglalkoztatja az elektronikus könyveket kiadó vállalatokat és az ilyen termékek eladásával foglalkozó online kereskedéseket.

A szerzők szempontjából előnyös lehet műveik elektronikus formában történő megjelentetése. Elenyésző költséggel publikálhatják írásaikat, ráadásul a szerzői könyvkiadás (angolul: self-publishing) által a szerző saját maga gondoskodhat könyve megjelenítéséről és értékesítéséről, így akár magasabb haszonra is szert tehet alkotásával.

Hogyan épül fel egy e-könyv?

Az elektronikus könyvek felépítése jellemzően követi a nyomtatott könyvek jól megszokott szerkesztési formáit, így például szintén fejezetek, bekezdések tagolhatják. Azonban többféleképpen el is térhet ezektől, hiszen számos olyan tartalommal egészülhet ki (például videók, QR-kódok, internetes hivatkozások, hanganyagok), amelyek egy hagyományos könyv esetében nem megvalósíthatóak. A könyv fogalma mégis inkább a szöveghez, annak tartalmához és szerzőjének mondanivalójához köthető. Egy Stephen King-regény keménykötésű kiadásban és pdf fájlformátumban is ugyanaz marad, csupán a szöveget tároló és megjelenítő adathordozó változik.

Az online könyvek nyújtotta előnyök

Az e-könyv több, mint elektronikus formátumú könyv, hiszen számos fontos előnnyel is rendelkezik a papírkönyvhöz képest.

Kedvező ár

Az online könyvek előnyei közül az egyik kimagasló az, hogy számtalan könyv érhető el ingyenes formában különböző adatbázisokon keresztül. Nemcsak idegen nyelvű tartalmakférhetőek hozzá, mint az Open Library vagy a World Digital Library által elérhető könyvek, hanem magyar nyelvűek is, például a Magyar Elektronikus Könyvtár vagy a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából.

Léteznek persze fizetős tartalmak is, de ezek is jellemzően olcsóbbak, mint papíralapú társaik. Nincs ugyanis költséges papír- és nyomdaköltség, illetve a forgalmazás költsége is jóval kedvezőbb lehet a virtuális könyvesboltok fenntartásával.

Környezetbarát online könyvek

A papíralapú könyvek miatt fákat is ki kell vágni, így az e-könyv egyben környezetvédelmi innovációnak is tekinthető. Főleg azokban az esetekben igaz ez, amikor felesleges is lenne a nyomtatott forma, hiszen hamar elavulna, vagy csak ideig-óráig lenne rá szükség. Elég csak a papíralapú telefonkönyvek eltűnésére gondolni, illetve a tankönyvekre, amelyeket csak időszakosan használnak a diákok.

Könnyű kezelhetőség és tárolás

Tárolás szempontjából is praktikusak az elektronikus könyvek. Nincs szükség hatalmas könyvszekrényekre vagy a tanuláshoz szükséges könyvek folyamatos cipelésére. Az elektronikus könyveknek nincs súlya, a megjelenítő eszközök pedig könnyűek. Az e-könyv-olvasókon kívül táblagép, mobiltelefon, laptop vagy okostévé is alkalmas lehet az elektronikus olvasásra.

Változatos formátumok

Az elektronikus könyvek számos formátumban elérhetőek az egyszerű Word-dokumentumoktól kezdve a széles körben elterjedt pdf-fájlokig. Léteznek azonban kifejezetten elektronikus könyvre kitalál formátumok is, mint például az ePub vagy a Mobi. A megjelenítésükhöz a megjelenítő eszköztől függően bőven elég egy számítógépes program vagy egy mobilalkalmazás. Az egyes formátumok ráadásul könnyen konvertálhatóak, így gyakorlatilag bármilyen okoseszközből varázsolhatsz e-könyv-olvasó szerkezetet.

Az e-könyvek hatása a mindennapokra

Ahogyan a mobiltelefonok elterjedése megváltoztatta telefonálási szokásainkat, úgy az e-könyvek is rendkívüli hatással vannak életünkre. Az elektronikus könyvek kiszélesíthetik az olvasási szokásaidat, hiszen bárhová magaddal tudod vinni azokat a könyveket is, amelyeket egyébként terjedelmük, súlyuk miatt kényelmetlen lenne cipelned.

A tanulmányaidat is hihetetlen mértékben meg tudja könnyíteni az elektronikus könyvek használata. Nem kell többé utazással töltened a tanulásra szánt drága idődet, hogy a könyvtárban a papírkönyvek között keresgélj a megfelelő szakirodalom után, és amiatt sem fáj majd a fejed, hogy időben vissza kellene vidd a kölcsönzött könyvet a könyvtárba.

Nem okozhat többé problémát az sem, ha egy fontos műből nem nyomtatnak új papír példányokat, vagy esetleg csak néhány darab kapható már belőlük borsos áron.

Ezekre a tanulmányokkal kapcsolatos gyakori problémákra is megoldást nyújthatnak az elektronikus könyvek. A többnyelvű e-könyvek pedig a nyelvtanulásban lehetnek a segítségedre.

TOP 5 online könyv a MeRSZ kínálatából

Ha megjött a kedved az e-könyv-olvasáshoz, akkor az alábbiak közül azonnal választhatsz magadnak olvasnivalót! Alább összegyűjtöttük ugyanis a MeRSZ kínálatában szereplő legnépszerűbb elektronikus könyveket, amelyek között a szakkönyveken kívül életrajzi könyveket, szépirodalmi műveket és üzleti könyveket is találhatsz.

Szathmáry Eörs–John Maynard Smith: A földi élet regénye

Minél többet tudunk meg az élő szervezetekről – a biokémiájukról, az anatómiájukról, a viselkedésükről –, annál inkább megdöbbenhetünk az evolúciós alkalmazkodás felfedezett részletein. A szerzők a könyvben az evolúció nagy lépéseit tekintik át az élet születésétől az emberi nyelvkészség kialakulásáig. Ez az evolúcióról szóló mű azoknak is ajánlott, akik csak most ismerkednek ezzel a tudományterülettel, és átfogó témájú könyvet keresnek.

Hargittai István: Ambíció és kíváncsiság, avagy mi hajtja a tudományos felfedezőket?

Vajon mi áll aleghíresebb tudományos felfedezések mögött? Mi adta az ötletet, mi motiválta a felfedezőket? A szerző a könyvben ezekre a kérdésekre keresi a választ, és tizenöt jelentős felfedezés létrejöttének körülményeit elemzi, melyek közül tizenhárom esetben személyes kapcsolatban is állt a felfedezőkkel.

Gertrude Elion például egész életét a gyógyszerkutatásnak szentelte, miután családtagjai közül többen is olyan betegségekben haltak meg, amelyek nem sokkal később gyógyíthatók lettek. Az ilyen és hasonló példák által sokkal emberközelibb képet kaphatunk a felfedezőkről,mivelsegítenek megérteni a személyes motivációjukat, amely a hétköznapi életünket gyökeresen megváltoztató tudományos felfedezéseikhez vezetett.

Francis S. Collins: Isten ábécéje – Egy tudós érvei a hit mellett

Francis S. Collins világhírű természettudós, aki életének egy pontján a hit felé fordult. Ennek a mélyreható átalakulásnak a lenyomata ez az elgondolkodtató, közérthető, nagyon őszinte és izgalmas könyv, amely egyaránt szól a kétkedőkhöz és a hívőkhöz,avilági gondolkozásúakhoz és amélyen vallásosakhoz, de a pusztán a tudomány iránt érdeklődők számára is sok új mondanivalót rejt.

Project Management Institute: Agilis gyakorlati útmutató

Az agilis projektmenedzsment hazánkban is rendkívül gyorsan fejlődő és terjedő innovatív iparág, amelynek megértésében segít ez az összefoglaló. Gyakorlati útmutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy mikor, hol és hogyan alkalmazzák az agilis megközelítéseket, valamint praktikus módszereket és eszközöket biztosít a szakemberek és szervezetek számára, hogy növeljék agilitásukat.

Tudj meg mindent e könyv segítségével aScrum, Lean, Kanban és Scrumban módszertanokról! Tapasztald meg közelebbről, hogyan alkalmazhatod munkád során az agilis és a hibrid megközelítéseket!

Összegzés

A papíralapú és az elektronikus könyvek békésen megférnek egymás mellett, akár a könyvespolcokon is. Mindkét formátum megtalálja a maga közönségét, illetve felhasználási lehetőségeit. Az e-könyvek a digitális világban egyre inkább elterjednek, hiszen könnyebben hozzáférhetőek, olcsóbbak és sok szempontból praktikusabbak is a papírkönyveknél. Emellett pedig időnként a hagyományos könyveket is leemelheted a könyvespolcodról, hiszen különleges, nosztalgikus élményt nyújthat egy friss papírszagú, keményfedeles könyv kézben tartása, ha épp félrevonulnál egy kicsit a digitális világ zajától.

Fotó: Freepik

Kategória:Tanulási tippek

Kivonat
fullscreenclose
printsave