MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Samuelson Paul A., Nordhaus William D.

Közgazdaságtan


Összefoglalás

A) A költségek gazdasági elemzése
 1. Az összköltség (TC) állandó költségre (FC) és változó költségre (VC) bontható. Az állandó költséget nem befolyásolják a termelési döntések, a változó költség pedig a munka- és anyagfelhasználásból ered, ami a termelés szintjével együtt emelkedik.
 2. A határköltség (MC) az összköltség növekménye, amely a kibocsátás egységnyi bővítésével merül fel. Az átlagos összköltség (AC) a folyamatosan csökkenő átlagos fix költség (AFC) és az átlagos változó költség (AVC) összege. A rövid távú átlagköltség alakulását rendszerint U alakú görbe mutatja, amelyet az emelkedő MC görbe mindig a minimumában metsz.
 3. Érdemes megjegyezni a következő hasznos szabályokat:
   
   
  Az U alakú AC görbe legalsó pontján MC = AC = minimális AC.
 4. A költségek és a termelékenység egymás tükörképei. Ha érvényesül a csökkenő hozadék elve, akkor a határtermék csökken, az MC görbe pedig emelkedik. Ha növekszik a hozadék egy kezdeti szakaszon, akkor az MC kezdetben csökken.
 5. A költség- és termelési fogalmak segítségével megmagyarázható, miként választja meg a vállalat a termelési tényezők legjobb kombinációját. A profitmaximalizáló vállalatok arra törekszenek, hogy a legkisebb költséggel termeljenek meg egy adott kibocsátást. Ebben az esetben a költségminimalizálás szabályát követik: úgy választják meg a különféle tényezőket, hogy kiegyenlítődjék az egy pénzegységbe kerülő ráfordítások határterméke minden tényezőnél. Ebből következően: MPL/PL = MPA/PA = …
 
B) Gazdasági költségek és az üzleti számvitel
 1. A számvitel megértéséhez a legfontosabb összefüggések a következők:
  1. Az eredménykimutatás (nyereség-veszteség kimutatás) szerkezete; a profit maradványjellege; az állóeszközök értékcsökkenése.
  2. Az eszközök, kötelezettségek és nettó vagyon közötti alapvető mérlegösszefüggés; az eszközök felbontása pénzügyi és fizikai eszközökre; a nettó vagyon maradványjellege.
 
C) Alternatív költség
 1. A közgazdászok szélesebb értelemben fogják fel a költségeket, mint a könyvelők. A gazdasági költségek nemcsak a nyilvánvaló pénzkiadásokat és a pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos költségeket foglalják magukban, hanem rejtettebb alternatív költségeket is tartalmaznak, például a cégtulajdonos munkájának ellenértékét. A versenypiaci árajánlatok szűk határok között tartják az alternatív költségeket, ezért az ár közel áll az alternatív költséghez a piacon forgalmazott termékek és szolgáltatások esetében.
 2. Az alternatív költség legfontosabb alkalmazását ugyanakkor a nem piaci termékeknél, például a tiszta levegőnél, az egészségnél vagy a pihenésnél találjuk, amelyek igen értékesek lehetnek, bár nem adják-veszik őket a piacon.

Közgazdaságtan

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 781 4

Paul Samuelson Közgazdaságtana immár több mint hatvan éve alapmű a bevezető közgazdaságtan oktatásában szerte a világon. Első kiadása 1948-ban látott napvilágot, s azóta háromévente jelennek meg frissített és aktualizált újabb kiadásai az Amerikai Egyesült Államokban. A könyvet 17 nyelvre fordították le, így vált minden idők egyik legnagyobb példányszámú, népszerű tudományos munkájává. Samuelson professzor 1985-ben vonta be a munkába William Nordhaust szerzőtársként. Kötetünk a Közgazdaságtan tizenkilencedik kiadásának magyar fordítása. Samuelson professzor e könyv befejezése után 2009. december 13-án hunyt el.

A szerzők a vegyes gazdaság előnyeit emelik ki művükben, mert középutas alapállásuk szerint ennek segítségével lehet elkerülni a szélsőséges libertarianizmus és a bürokratikus állami gazdálkodás túlzásait. A vegyes gazdaság ötvözi a piaci verseny ösztönző erejét az állami szabályozással és újraelosztással, s ezáltal a mikro- és makroszintű piaci kudarcokat hivatott korrigálni. Ebben a kiadásban is szerepelnek természetesen a közgazdaságtan időtálló elméleti megállapításai, de mégis itt végezték el a szerzők - saját megítélésük szerint - a legjelentősebb átdolgozást a mű eddigi története során. Erre leginkább a 2007-ben kezdődő pénzügyi válság inspirálta őket, mely utóbb általános gazdasági válsággá terebélyesedett. A korszerűség és az aktuális kérdések vizsgálata mellett a kötet megtartja Samuelson-Nordhaus Közgazdaságtanának immár hagyományossá vált erényeit. Ezek közé tartozik a közérthetőség, amely befogadhatóvá teszi a közgazdaságtan megállapításait a szakirányú tanulmányokat végzők és a szélesebb olvasóközönség számára is. Ki kell emelni továbbá a mű átfogó jellegét, mert ez teszi lehetővé, hogy szinte közgazdasági lexikonként használhassák az érdeklődők. Végül erényei közé sorolható az egyes kérdések lényegre törő és praktikus megközelítése, amely a gyakorlatban is hasznos olvasmánnyá teszi a Közgazdaságtant.

Hivatkozás: https://mersz.hu/samuelson-nordhaus-kozgazdasagtan//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave