MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Samuelson Paul A., Nordhaus William D.

Közgazdaságtan


Vitakérdések

 1. Tekintsük egy diák következő problémáját! Nyolcórás alvás után a nap maradék 16 óráját oszthatja meg a tanulás és a szabadidő között. Legyen a szabadidő az X változó, a tanulásra fordított idő pedig az Y változó. Rajzolja fel egy milliméterpapírra az X és Y összes lehetséges kombinációjának lineáris összefüggését! Ne felejtse el elnevezni a tengelyeket és megjelölni az origót!
 2. Mi a meredeksége a szabadidő és a tanulóidő közti viszonyt mutató görbének az első kérdés alapján? Egyenesnek mutatkozik ez?
 3. Tegyük fel, hogy Önnek feltétlenül szüksége van napi 6 óra szabadidőre, se többre, se kevesebbre. Jelölje be a grafikonon azt a pontot, amely megfelel a 6 óra szabadidőnek! Lássuk most a görbén való elmozdulást: tegyük fel, úgy dönt, elég lesz napi 4 órányi szabadidő. Rajzolja be az új pontot!
 4. Mutassuk meg most a görbe eltolódását! Ha úgy határoz, elegendő lesz kevesebb alvás, akkor már 18 órát is beoszthat tanulásra és szabadidőre. Rajzolja be az új (eltolódott) görbét!
 5. Ahogy az időfelhasználásról szóló keretes szövegben javasoltuk, vezessen három napig időnaplót, jegyezze fel félórás bontásban a tanulásra, alvásra, munkára, pihenésre és egyéb tevékenységekre fordított idejét! Rajzoljon fel azután egy, az 1F-2. ábrához hasonló TLH görbét az idejére vonatkozóan, az egyik tengelyen a pihenés, a másikon minden egyéb tevékenység szerepeljen! Jelölje be a feljegyzett három napját idejének TLH görbéjén! Jelölje meg azután egy átlagos amerikai helyzetét ugyanazon a görbén! Hogyan alakul időfelhasználása egy átlagos személyhez viszonyítva?
 6. Lépjen be a Bureau of Economic Analysis honlapjára (link)! Azután kattintson a „Gross Domestic Product”-ra! A következő oldalon klikkeljen az „Interactive NIPA data”-ra! Majd kattintson a „Frequently Reqested NIPA Tables”-re! Klikkeljen a „Table 1.2 (Real Gross Domestic Product)”-ra, amely a gazdaság teljes kibocsátását mutatja! Valószínűleg meg fognak jelenni a negyedéves adatok.
  1. Szerkesszen grafikont, amely a reál GDP idősorát mutatja a legutóbbi hat negyedévre! Felfelé vagy lefelé mutat az általános trend? (A makroökonómiában meg fogjuk tanulni, hogy recesszió idején a görbe negatív meredekségű.)
  2. Szerkesszen pontdiagramot, amelyen az importot veszi fel a függőleges tengelyen, míg a vízszintes tengelyen a bruttó hazai terméket! Írja le a változók közötti kapcsolatot! (A makroökonómiában ez lesz az import határhajlandóság.)
 7. Azoknak, akik már tanultak differenciálszámítást. Egy folytonos egyenes vagy görbe meredekségét a deriváltja mutatja. A következő egyenletek két inverz keresleti görbére vonatkoznak (ahol az ár a mennyiség függvénye). Mindkét görbére feltesszük, hogy a függvény csak akkor érvényes, ha P ≥ 0, és X ≥ 0.
  1. P = 100 – 5X
  2. P = 100 – 20X + 1X².
   Határozza meg mindkét görbe meredekségét X = 0 és X = 1 esetén! Mi a feltétele annak az a)-hoz hasonló lineáris keresleti görbéknél, hogy érvényesüljön az ereszkedő keresleti görbék szabálya? Milyen jellegű a b) görbe, konkáv (mint a kupola), avagy konvex (mint a csésze)?
 8. A határértéket egy görbe mentén annak meredeksége adja meg, ami ugyanaz, mint a függvény első deriváltja. Határozza meg matematikailag a mennyiség marginális hatását az árra az a) és b) inverz keresleti görbéknél! Adja meg a számszerű határértéket X = 10 esetében mindkét keresleti görbére!

Közgazdaságtan

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 781 4

Paul Samuelson Közgazdaságtana immár több mint hatvan éve alapmű a bevezető közgazdaságtan oktatásában szerte a világon. Első kiadása 1948-ban látott napvilágot, s azóta háromévente jelennek meg frissített és aktualizált újabb kiadásai az Amerikai Egyesült Államokban. A könyvet 17 nyelvre fordították le, így vált minden idők egyik legnagyobb példányszámú, népszerű tudományos munkájává. Samuelson professzor 1985-ben vonta be a munkába William Nordhaust szerzőtársként. Kötetünk a Közgazdaságtan tizenkilencedik kiadásának magyar fordítása. Samuelson professzor e könyv befejezése után 2009. december 13-án hunyt el.

A szerzők a vegyes gazdaság előnyeit emelik ki művükben, mert középutas alapállásuk szerint ennek segítségével lehet elkerülni a szélsőséges libertarianizmus és a bürokratikus állami gazdálkodás túlzásait. A vegyes gazdaság ötvözi a piaci verseny ösztönző erejét az állami szabályozással és újraelosztással, s ezáltal a mikro- és makroszintű piaci kudarcokat hivatott korrigálni. Ebben a kiadásban is szerepelnek természetesen a közgazdaságtan időtálló elméleti megállapításai, de mégis itt végezték el a szerzők - saját megítélésük szerint - a legjelentősebb átdolgozást a mű eddigi története során. Erre leginkább a 2007-ben kezdődő pénzügyi válság inspirálta őket, mely utóbb általános gazdasági válsággá terebélyesedett. A korszerűség és az aktuális kérdések vizsgálata mellett a kötet megtartja Samuelson-Nordhaus Közgazdaságtanának immár hagyományossá vált erényeit. Ezek közé tartozik a közérthetőség, amely befogadhatóvá teszi a közgazdaságtan megállapításait a szakirányú tanulmányokat végzők és a szélesebb olvasóközönség számára is. Ki kell emelni továbbá a mű átfogó jellegét, mert ez teszi lehetővé, hogy szinte közgazdasági lexikonként használhassák az érdeklődők. Végül erényei közé sorolható az egyes kérdések lényegre törő és praktikus megközelítése, amely a gyakorlatban is hasznos olvasmánnyá teszi a Közgazdaságtant.

Hivatkozás: https://mersz.hu/samuelson-nordhaus-kozgazdasagtan//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave