MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gál Zoltán

Pénzügyi piacok a globális térben

A válság szabdalta pénzügyi tér


Strukturált termékek előállítói és forgalmazói: a bankok szerepvállalása az értékpapírosításban

A befektetési bankok aktív közreműködésével kialakult a hiteleket teremtő, azokat értékpapírosító és eladó (originate to distribute) bank modellje, amelynek végül is az amerikai jelzálogpiaci válság okozta az összeomlását. A szolgáltatók közötti versenyben a bankok is részesedni akartak az értékpapírpiacok magasabb hozamaiból. Ennek során az értékpapírosított hitelek kikerülnek a bank mérlegéből, nincs már szükség sem betétgyűjtésre, sem banki kötvénykibocsátás útján gyűjtött forrásokra a mérlegen kívüli értékpapírosító ügyletek bonyolításához. Ezeknél nem működik a kockázatkezelés hagyományos tőkeszint szabályozású módja, amelyben a betétesek pénzének arányában a bankok kötelesek tartalékokat képezni. Az átcsomagolt hitelek nem (vagy legalábbis nem mind) maradtak a befektetési bankok birtokában, s ezzel az értékpapírosított hitelnyújtás kockázatát teljes mértékben a befektetőkre hárítják át. Tranzakcióik lényege éppen az volt, hogy megszabaduljanak ezektől a bizonytalan és túlértékelt papíroktól, szétterítsék a kockázatot. Ezekből vásároltak a nyugdíj- és egyéb befektetési alapok, de kisbefektetők is. A Lehman Brothers subprime részportfóliókat is tartalmazó kötvényeit, amelyek a létező legjobb besorolású vállalati kötvények voltak közvetlenül a csőd előtt is, Magyarországon főleg a Citibank sózta rá privát banki ügyfeleire. Amíg a hagyományos értékpapírosítás keretében jó minőségű vállalati, jelzálog- és kártyahiteleket adtak el, s annak kockázata megegyezett a mögöttes portfólió kockázatával, addig az új rendszerben az értékpapírosodás strukturált formában, az eszközfedezetű hitelek átcsomagolásával zajlik.

Pénzügyi piacok a globális térben

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 811 8

Furcsa könyvet tart kezében az olvasó: csupa olyan dologról szól, amiről már több tucat szakkönyv, cikk, internetes tanulmány megjelent - azaz tőzsdéről, bankokról, pénzügyi válságokról, intézményi befektetőkről -, és mégis döbbenten vesszük észre, hogy a „gálzoli"-féle olvasatban egy másik világot fedezhetünk fel. Ebben a vékonynak egyáltalán nem nevezhető, igencsak súlyos könyvben a szerző aprólékosan összegyűjtötte erről a pénzvilágról azokat a tényeket, amelyeket itt meg ott, szétszórva akár meg is találhatunk, de így egy keretben sokkal hangsúlyosabban mutatják: igencsak sajátos a pénzügyi „centrum" és a pénzügyi „periféria" elhelyezkedése és viszonya. Tények, nagyságrendek, áramlások, térképek követik egymást. A szerző mindeközben nem ítélkezik, hanem bemutat. Néhol, egy-egy fél megjegyzésből úgy érzem, inkább a globalizált pénzügyi tér harsány kritikusaival ért egyet - és ekkor kezdenék vitatkozni vele, meggyőzni őt, bemutatni neki az ellenérveket - de mivel, mint minden vérbeli tudóst, sokkal jobban izgatja a tárgy maga, semminthogy zsigeri alapon azonnal véleményt mondjon tárgyáról, a vitánk most elmarad, helyette marad az olvasó ámulattal vegyes csodálata: köszönjük, Zoli, ezt a könyvet; évekig, évtizedekig fogjuk kézikönyvként használni!

Király Júlia

alelnök

Magyar Nemzeti Bank

Az olvasó hiánypótló művet tart a kezében. A szerző a pénzügyi gazdaságtan és a gazdaságföldrajz határterületén mozgó jelenségkört vizsgálja értőn, igényesen és jelentős szakmai értéket teremtve. E munka egyszerre színvonalas tudományos értekezés és olvasmányos könyv a pénzügyi piacok rejtélyes világáról és a térbeliség mellőzhetetlen hatásáról. A mű írója ráérzett a vizsgált terület leglényegesebb jellegzetességére: arra az ellentmondásra, mely a globalizálódó pénzügyi tér távolságokat relativizáló hatása és a pénzügyi piaci működés térbeliségének növekvő fontossága között feszül. Ebből bontotta ki a pénzügyi földrajz hazai alapművének számító könyv gondolatmenetét. A szakértők és a tárgy iránt érdeklődők egyaránt haszonnal forgathatják ezt az értékes alkotást.

Bélyácz Iván

akadémikus, egyetemi tanár

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Hivatkozás: https://mersz.hu/gal-penzugyi-piacok-a-globalis-terben//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave