MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Barzó Pál

Idegsebészet


8.3.1. A hormonális működés zavara okozta tünetek

 1. Hormontúlműködés: az adenomák közel 65%-a hormont szekretál.
  1. Prolaktin-túlprodukció: nőkben amenorrhoea-galactorrhoeát (Forbes–Albright-szindróma), férfiakban impotenciát, csökkent szőrnövekedést, mindkét nemnél infertilitást, csontritkulást (nőknél osteoporosist, férfiaknál osteopeniát) okoz. A felsoroltakat létrehozhatja prolactinoma, de a hypophysisnyél kompressziója is; az utóbbi esetén a prolaktintermelés feletti gátló kontroll megszűnik.
  2. GH-túlműködés: felnőttkorban gigantizmus jön létre, míg gyermekkorban az epiphysis záródása előtt gigantizmus (ritka).
  3. ACTH-túlprodukció:
   • Cushing-kór (endogen hypercortisolismus): igen ritka betegségforma, 40/millió lakos a gyakoriság. Tünetei: kóros elhízás (holdvilágarc), hypertensio, striák, csökkent libidó, nőkben amenorrhoea, férfiakban impotencia, hiperpigmentáció, atrophiás bőr, pszichés elváltozások (depresszió, hangulatváltozás), osteoporosis, izomnövekedés fáradékonysággal.
   • Nelson-szindróma (mindkét mellékvese Cushing-kór miatti eltávolításakor): hiperpigmentáció jellemző.
  4. TSH-túltermelés: hatására másodlagos (centralis) hyperthyreoidismus alakul ki.
  5. A gonadotrop hormonok (LH, FSH) túltermelésének rendszerint nincs klinikai tünete.
 2. Hormon-alulműködés: általában nem funkcionáló daganat okozta hypophysiskompresszió következtében alakul ki (kompresszióra érzékenység: GH, LH és FSH, TSH, ACTH).
  1. GH: gyermekeknél növekedésben való elmaradás, felnőttek esetében metabolikus elváltozások, testsúlycsökkenés, centralis obesitas, fáradékonyság alakul ki.
  2. Hypogonadismus: amenorrhoea, libidócsökkenés, infertilitás.
  3. Hypothyreoidismus: hidegintolerancia, mixödéma, alagútszindrómák, testsúlynövekedés, memóriazavarok, fokozott alvásigény, székrekedés.
  4. Hypoadrenalismus: orthostaticus hypotensio, fáradékonyság.
  5. Csupán egy hormon alulműködése nem típusos adenomára utal, sokkal inkább hypophysitisre kell gondolni.
  6. Diabetes insipidus hypophysisadenománál műtét előtt nem jelentkezik, csupán hypophysisapoplexia, autoimmun hypophysitis, hypothalamusglioma és suprasellaris csírasejtes („germ cell”) daganat esetén.
  7. Gonadotropinhiány anosmiával Kallman-szindróma részeként jelentkezhet.

Idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 05 9902 3

Munkám során mindenkor fontosnak tartottam azt az oktatásra, képzésre vonatkozó – talán Környey által megfogalmazott – elvárást, miszerint „minden gyakorló orvosnak ismernie kell az ideggyógyászati és az idegsebészeti betegségek kezdeti, jó prognózist nyújtó alakjait, nehogy a betegek túl későn kerüljenek szakorvos kezébe”.

Az idők folyamán sajnálattal kellett azonban tapasztalnom, hogy az egymást követő tanügyi reformoknak és a specializációnak már azok a szakmák is kezdtek áldozatul esni, amelyeknek nem csupán egy-egy panasszal, tünettel vagy betegségformával, hanem az egész emberrel kellett foglalkozniuk.

Munkatársaimmal arra vállalkoztunk, hogy olyan, az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok munkáját is segítő könyvet állítsunk össze, amelyben ismertetésre kerülnek mindazok a neurológiai kórformák, amelyeknek gyógykezelésében az idegsebészeti ellátás indokolt vagy komolyan mérlegelendő.

Bízunk abban, hogy a könyvünkben megjelenő szemlélet, a diagnosztikai és terápiás ajánlások hasznos tanácsokként szolgálnak mind az orvosok, mind a betegek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/barzo-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave