MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Barzó Pál

Idegsebészet


Funkcionális MRI

A BOLD (blood oxigen level dependent, azaz a vér oxigénszintjétől függő) fMRI, vagy röviden fMRI, az agykérgi központok meghatározásának jól ismert neminvazív módszere. Az fMRI speciális MR-vizsgálat. Az alanyoknak a szkennerben különböző feladatokat kell végrehajtaniuk, ami a megfelelő agyterület aktivációját okozza. Neuronaktivációt követően 2–6 másodpercen belül lokálisan funkcionális hyperaemia jön létre, s emiatt megváltozik a vérben az oxi- és a deoxihemoglobin aránya. A deoxihemoglobin paramágneses sajátosságokkal rendelkezik, ezért detektálható jelet hoz létre a T2* felvételeken. A hyperaemia mértéke meghaladja a szükséges szintet, így helyileg oxigéntöbblet alakul ki. A vérben a deoxihemoglobin aránya csökken, az MR-szignál pedig erősödik. Az fMRI során általában három másodpercenként végigszkenneljük az agyat, így időben lineáris négydimenzós adathalmazunk lesz, amelyben követni tudjuk, hogy az agyat lefedő térbeli elemekben (voxelek) az idő múlásával hogyan változott az MRI-jel. Azokban a voxelekben, amelyekben a BOLD-szignál a feladattal szinkrón módon változik, aktivációt véleményezhetünk. Így például ha a feladat a kéz mozgatása volt, ez azokhoz az agyterületekhez köthető, amelyekhez azok a voxelek kapcsolódnak, ahol a BOLD-jel az idő haladtával a mozgással párhuzamosan erősödött. Agydaganatos betegekben, ha a tumor közel van valamelyik központhoz, fMRI-vel a központ pontos helye és a daganathoz való viszonya néhány milliméter pontossággal meghatározható (16. ábra).

Idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 05 9902 3

Munkám során mindenkor fontosnak tartottam azt az oktatásra, képzésre vonatkozó – talán Környey által megfogalmazott – elvárást, miszerint „minden gyakorló orvosnak ismernie kell az ideggyógyászati és az idegsebészeti betegségek kezdeti, jó prognózist nyújtó alakjait, nehogy a betegek túl későn kerüljenek szakorvos kezébe”.

Az idők folyamán sajnálattal kellett azonban tapasztalnom, hogy az egymást követő tanügyi reformoknak és a specializációnak már azok a szakmák is kezdtek áldozatul esni, amelyeknek nem csupán egy-egy panasszal, tünettel vagy betegségformával, hanem az egész emberrel kellett foglalkozniuk.

Munkatársaimmal arra vállalkoztunk, hogy olyan, az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok munkáját is segítő könyvet állítsunk össze, amelyben ismertetésre kerülnek mindazok a neurológiai kórformák, amelyeknek gyógykezelésében az idegsebészeti ellátás indokolt vagy komolyan mérlegelendő.

Bízunk abban, hogy a könyvünkben megjelenő szemlélet, a diagnosztikai és terápiás ajánlások hasznos tanácsokként szolgálnak mind az orvosok, mind a betegek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/barzo-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave