MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Barzó Pál

Idegsebészet


Műtéti kezelés

A XX. század közepén még nem találtak számottevő különbséget nagyszámú beteg adatait elemző felmérések a sebészi úton ellátott és a konzervatív módon kezelt aneurizmák kimenetele között. A sebészi technika fejlődésével a proximalis érlezárás, majd az aneurizma feltárást követő lekötése jelentett előrelépést. Jelenleg koponyaműtét útján MR-kompatibilis titánklip felhelyezésével, a nyak lezárásával kirekesztjük az aneurizmát a keringésből. Napjainkban frontotemporalis craniotomián keresztül végzett feltárással történik az aneurizmák többségének ellátása. Sok helyen a feltárás invazivitását csökkentő módozatok kerülnek előtérbe, a szemöldökvonalban vezetett bőrmetszésből, frontolateralis (supraciliaris) feltárásból végzett műtétek, amelyek során az elülső Willis-köri és egyes hátsó Willis-köri aneurizmák is elláthatók. A műtéti kezelés széles nyakú, endovascularisan nem ellátható aneurizmák, az a. cerebri media oszlásában lévő aneurizmák, illetve állományi, térfoglaló jellegű vérzéssel társult aneurizmák esetén jön szóba, de meg kell jegyezni, hogy operációval minden típusú aneurizma ellátható. A vertebrobasilaris rendszeri aneurizmák ellátása az esetek túlnyomó többségében katéteres úton történik. A sebészi kezelés utáni szövődmények előfordulása gyakorlattól, betegcsoporttól függően 5–10%.

Idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 05 9902 3

Munkám során mindenkor fontosnak tartottam azt az oktatásra, képzésre vonatkozó – talán Környey által megfogalmazott – elvárást, miszerint „minden gyakorló orvosnak ismernie kell az ideggyógyászati és az idegsebészeti betegségek kezdeti, jó prognózist nyújtó alakjait, nehogy a betegek túl későn kerüljenek szakorvos kezébe”.

Az idők folyamán sajnálattal kellett azonban tapasztalnom, hogy az egymást követő tanügyi reformoknak és a specializációnak már azok a szakmák is kezdtek áldozatul esni, amelyeknek nem csupán egy-egy panasszal, tünettel vagy betegségformával, hanem az egész emberrel kellett foglalkozniuk.

Munkatársaimmal arra vállalkoztunk, hogy olyan, az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok munkáját is segítő könyvet állítsunk össze, amelyben ismertetésre kerülnek mindazok a neurológiai kórformák, amelyeknek gyógykezelésében az idegsebészeti ellátás indokolt vagy komolyan mérlegelendő.

Bízunk abban, hogy a könyvünkben megjelenő szemlélet, a diagnosztikai és terápiás ajánlások hasznos tanácsokként szolgálnak mind az orvosok, mind a betegek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/barzo-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave