MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Barzó Pál

Idegsebészet


Diagnosztika

A diagnosztizálás laboratóriumi vizsgálatokkal történik (leukocytosis, magas CRP-érték, fokozott vvt-süllyedés). A láz esetén levett hemokultúra vagy a laesiókból vett biopszia és a bakteriológiai tenyésztés is pozitív eredményt adhat. A leggyakoribb kórokozó a Staphylococcus aureus.röntgenvizsgálat csak kb. 4–8 hét után mutat eltérést, azaz korongrés-beszűkülést, a csigolya zárólemezeinek elmosódottságát, majd destrukcióját. Spondylodiscitis gyanújakor kontrasztanyagos MR-vizsgálat ajánlott. A fertőzés okozta gyulladás miatt – mind a porckorong, mind a zárólemezek mentén – a T1-es szekvenciákon csökkent, a T2-eseken pedig magas jelintenzitás ábrázolódik. Osteomyelitis esetén a csigolyatestekben is komoly T2-jel-fokozódás mutatkozik. Kontrasztanyag adása után erős kontrasztanyag-halmozás látható ugyanitt. Posztoperatív állapotokban is célszerű a gadolínium adása, mert a hegszövet, illetve a gyulladt porckorong halmozza, míg a recidív discus hernia nem. A saját fehérvérsejthez kötött technéciumizotóppal végzett szcintigráfos vizsgálat a legérzékenyebb: már 2 nap után pozitív eredményt mutathat, de nem ad morfológiai képet.

Idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 05 9902 3

Munkám során mindenkor fontosnak tartottam azt az oktatásra, képzésre vonatkozó – talán Környey által megfogalmazott – elvárást, miszerint „minden gyakorló orvosnak ismernie kell az ideggyógyászati és az idegsebészeti betegségek kezdeti, jó prognózist nyújtó alakjait, nehogy a betegek túl későn kerüljenek szakorvos kezébe”.

Az idők folyamán sajnálattal kellett azonban tapasztalnom, hogy az egymást követő tanügyi reformoknak és a specializációnak már azok a szakmák is kezdtek áldozatul esni, amelyeknek nem csupán egy-egy panasszal, tünettel vagy betegségformával, hanem az egész emberrel kellett foglalkozniuk.

Munkatársaimmal arra vállalkoztunk, hogy olyan, az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok munkáját is segítő könyvet állítsunk össze, amelyben ismertetésre kerülnek mindazok a neurológiai kórformák, amelyeknek gyógykezelésében az idegsebészeti ellátás indokolt vagy komolyan mérlegelendő.

Bízunk abban, hogy a könyvünkben megjelenő szemlélet, a diagnosztikai és terápiás ajánlások hasznos tanácsokként szolgálnak mind az orvosok, mind a betegek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/barzo-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave