MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Barzó Pál

Idegsebészet


Hagyományos fizioterápiás módszerek

A degeneratív gerincbetegségek akut szakaszában az elsődleges feladat a fájdalomcsillapítás és a rövid időtartamú nyugalomba helyezés (az ágyéki szakasz érintettségekor kifotizáló fektetés, nyaki panaszok esetén Schanz-gallér). A fájdalom, a mozgásbeszűkülés, a reflexes védekező izomspasmus és az adott testrész keringésének változása mind hatással vannak egymásra. Ebbe a kölcsönhatásba kell beavatkoznunk a kezeléssel. A fájdalom csillapítására számos elektroterápiás kezelést választhatunk: interferencia, iontoforézis, transzkután elektromos idegstimuláció (TENS), diadinamikus kezelés, lágylézer-terápia. Az izomspasmus oldására alkalmazható az ultrahangkezelés és a svédmasszázs lazító fogásai. A szelektív ingeráram-kezelés indikációja akkor áll fenn, ha az izomcsoport izomereje nem éri el a hármas izomerősséget. Ha a mozgás már nem provokál fájdalmat, elkezdjük az adott gerincszakasz fokozatos mobilizálását, a gyengült izmok erősítését és a helyes testtartás „megéreztetését”. A krónikus szakaszban jól alkalmazható a súlyfürdőben vagy függesztőrácsban létrehozott trakció, a nyaki szakasz kezelésekor a Glisson-féle függesztőkészülék használata, mindhárom esetben fokozatosan növelve a húzás mértékét. A tartós panaszmentesség eléréséhez fontos az izomegyensúly helyreállítása, a normál mozgásterjedelem elérése és a tartásjavítás. A „gerinciskola” foglalkozásainak célja a helyes testtartás beépítése a mindennapi mozdulatokba.

Idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 05 9902 3

Munkám során mindenkor fontosnak tartottam azt az oktatásra, képzésre vonatkozó – talán Környey által megfogalmazott – elvárást, miszerint „minden gyakorló orvosnak ismernie kell az ideggyógyászati és az idegsebészeti betegségek kezdeti, jó prognózist nyújtó alakjait, nehogy a betegek túl későn kerüljenek szakorvos kezébe”.

Az idők folyamán sajnálattal kellett azonban tapasztalnom, hogy az egymást követő tanügyi reformoknak és a specializációnak már azok a szakmák is kezdtek áldozatul esni, amelyeknek nem csupán egy-egy panasszal, tünettel vagy betegségformával, hanem az egész emberrel kellett foglalkozniuk.

Munkatársaimmal arra vállalkoztunk, hogy olyan, az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok munkáját is segítő könyvet állítsunk össze, amelyben ismertetésre kerülnek mindazok a neurológiai kórformák, amelyeknek gyógykezelésében az idegsebészeti ellátás indokolt vagy komolyan mérlegelendő.

Bízunk abban, hogy a könyvünkben megjelenő szemlélet, a diagnosztikai és terápiás ajánlások hasznos tanácsokként szolgálnak mind az orvosok, mind a betegek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/barzo-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave