MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Barzó Pál

Idegsebészet


Enyhe koponyasérülés

A beteg GCS-pontszáma 14 vagy 15, de kevesebb, mint öt percig tartó eszméletvesztése volt, vagy memóriazavara van. Koponya-CT készítése szükséges. Amennyiben ez nem igazol sebészi kezelésre szoruló elváltozást, a beteget meg kell figyelni. Ez végezhető otthon is, amennyiben az intracranialis vérzés és a sérülés ismétlődésének lehetősége minimális: a beteg tudatállapotában nincs romlás, nincs progresszív fejfájás, a beteg nem áll alkohol vagy egyéb drog befolyása alatt, ismertek a sérülés körülményei, nem történt epilepsziás roham, nincs hányás, amnézia, többszörös trauma, súlyos arcsérülés, nem merül fel gyermekbántalmazás, családon belüli erőszak, a páciens nem áll véralvadásgátló kezelés alatt, a CT-felvételen nincs kóros eltérés. Emellett otthonában (beszámítható, józan) nagykorú folyamatos felügyelete biztosított, s a hazabocsátás időpontjában a beteg neurológiailag tünetmentes, és megfelelő belátással bír ahhoz, hogy szükség esetén visszatérjen a kórházba. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, kórházi megfigyelés szükséges. A kezelés menete: ágynyugalom 30–45 fokban megemelt fejjel, egy-két óránként a neurológiai állapot és a vérnyomás ellenőrzése, szükség esetén fájdalomcsillapító, hányinger-csillapító adása, folyadékpótlás. Kontroll-koponya-CT készítése neurológiai állapotromlás esetén azonnal szükséges, illetve ha az első felvételen kóros eltérés ábrázolódott, a hazabocsátás előtt javasolt.

Idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 05 9902 3

Munkám során mindenkor fontosnak tartottam azt az oktatásra, képzésre vonatkozó – talán Környey által megfogalmazott – elvárást, miszerint „minden gyakorló orvosnak ismernie kell az ideggyógyászati és az idegsebészeti betegségek kezdeti, jó prognózist nyújtó alakjait, nehogy a betegek túl későn kerüljenek szakorvos kezébe”.

Az idők folyamán sajnálattal kellett azonban tapasztalnom, hogy az egymást követő tanügyi reformoknak és a specializációnak már azok a szakmák is kezdtek áldozatul esni, amelyeknek nem csupán egy-egy panasszal, tünettel vagy betegségformával, hanem az egész emberrel kellett foglalkozniuk.

Munkatársaimmal arra vállalkoztunk, hogy olyan, az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok munkáját is segítő könyvet állítsunk össze, amelyben ismertetésre kerülnek mindazok a neurológiai kórformák, amelyeknek gyógykezelésében az idegsebészeti ellátás indokolt vagy komolyan mérlegelendő.

Bízunk abban, hogy a könyvünkben megjelenő szemlélet, a diagnosztikai és terápiás ajánlások hasznos tanácsokként szolgálnak mind az orvosok, mind a betegek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/barzo-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave