MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Barzó Pál

Idegsebészet


Közepesen súlyos koponyasérülés

Akkor minősítjük a sérülést közepesnek, ha a beteg GCS-értéke 9–13, vagy öt percnél hosszabb eszméletvesztése volt, vagy fokális neurológiai tünet alakult ki. Amennyiben a CT-n műtéti kezelést igénylő elváltozás látható, annak akut megoldása szükséges. A műtéti kezelést nem igénylő esetekben az enyhe sérüléseknél leírtak az irányadók. Kontroll-CT állapotromlás esetén azonnal, illetve a kezdeti CT-n látható elváltozástól függően 12–72 óra múlva szükséges. Ebben a betegcsoportban különösen fontos a szoros megfigyelés, a megfelelő agyi oxigenizáció biztosítása, ugyanis e betegek esetében általában jelen van a kockázatot hordozó contusio, ödéma, kisméretű sub- vagy epiduralis vérzés. Ezek pedig jelentős mértékben növelik a másodlagos agykárosodás veszélyét, amennyiben az agy megfelelő oxigénellátása nincs biztosítva, de a vérzések mérete gyors növekedést mutathat. Nem megfelelő ellátás mellett a közepes súlyosságú koponyasérültek prognózisa lényegesen rosszabb lehet az elvárhatónál, éppen ezért e betegek intenzív osztályos megfigyelése volna az ideális eljárás.

Idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 05 9902 3

Munkám során mindenkor fontosnak tartottam azt az oktatásra, képzésre vonatkozó – talán Környey által megfogalmazott – elvárást, miszerint „minden gyakorló orvosnak ismernie kell az ideggyógyászati és az idegsebészeti betegségek kezdeti, jó prognózist nyújtó alakjait, nehogy a betegek túl későn kerüljenek szakorvos kezébe”.

Az idők folyamán sajnálattal kellett azonban tapasztalnom, hogy az egymást követő tanügyi reformoknak és a specializációnak már azok a szakmák is kezdtek áldozatul esni, amelyeknek nem csupán egy-egy panasszal, tünettel vagy betegségformával, hanem az egész emberrel kellett foglalkozniuk.

Munkatársaimmal arra vállalkoztunk, hogy olyan, az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok munkáját is segítő könyvet állítsunk össze, amelyben ismertetésre kerülnek mindazok a neurológiai kórformák, amelyeknek gyógykezelésében az idegsebészeti ellátás indokolt vagy komolyan mérlegelendő.

Bízunk abban, hogy a könyvünkben megjelenő szemlélet, a diagnosztikai és terápiás ajánlások hasznos tanácsokként szolgálnak mind az orvosok, mind a betegek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/barzo-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave