MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Niese Siegfried

Hevesy György 1885-1966

Tudomány határok nélkül


Doktori disszertáció: a nátrium oldhatósága nátrium-hidroxidban

Miután letette a vegyészhallgatók előzetes záróvizsgáját, Georg Meyer33 javaslatára és vezetésével Hevesy 1906-ban hozzákezdett a fémes állapotú nátrium és a nátrium-hidroxid-oldat kölcsönhatásáról szóló doktori disszertációjának megírásához. Azt már tudták, hogy néhány fém sóolvadékból történő elektrolízise során nem érvényesül maradéktalanul Faraday törvénye. E szerint a törvény szerint meghatározott elektromos töltésmennyiség a fématom tömegétől függő mennyiségű anyagot választ ki a fémekből. Különösen a nátrium esetében azonban töltésveszteséget tapasztaltak, mivel a képződő nátrium – a várakozásokkal ellentétben – nem maradt teljes egészében a katódon, hanem egy része nátrium-hidroxiddá alakult. A fizikokémikus Richard Lorenz34 elképzelhetőnek tartotta, hogy kolloid állapotú nátrium képződik fémköd formájában, és azt is, hogy a nátrium valóban oldódik a hidroxidban. Csak úgy állapíthatták meg, hogy melyik feltételezés helyes, ha meghatározták a nátrium oldhatóságát nátrium-hidroxid-oldatban. A vizsgálatokat mindenképpen nátriummal kellett végezni, mert ennek elektrolízises kiválasztása során a töltésveszteség különösen magas volt. A kérdés megválaszolásának nem csupán a fizikai kémia szempontjából volt elvi jelentősége, hanem a gyors fejlődésnek indult vegyipar számára is komoly gyakorlati haszna lehetett, hiszen ebben az időben a fémes állapotú nátrium iránti kereslet igen gyorsan nőtt.

Hevesy György 1885-1966

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 156 1

Hevesy György (1885–1966) Budapesten született jómódú zsidó család ötödik gyermekeként. Felmenői között kereskedőket, birtokosokat és gyárosokat találunk. Jelentős felfedezések és találmányok fűződnek a nevéhez a fizika, kémia, geológia, biológia és az orvostudomány területén. Felfedezte a hafniumot, nukleáris elemző módszereket dolgozott ki, a nevéhez köthető a röntgenfluoreszcencia-analízis kidolgozása és az izotópszétválasztás, valamint a nukleáris medicina mint tudományág alapjainak lefektetése. 1943-ban kémiai Nobel-díjat kapott „az izotópok nyomjelzőként való alkalmazásáért a kémiai folyamatok vizsgálatában”.

Hevesy korának számos neves tudósát ismerte személyesen, többekkel dolgozott együtt, többekhez fűzte szoros barátság. Siegfried Niese életrajza bemutatja Hevesy tudományos eredményeit és azokat a sokszor nehéz körülményeket, amelyek között ezek születtek. Számos részletet idéz Hevesy levelezéséből. Ezekből egy olyan ember portréját ismerhetjük meg, aki a legnehezebb időkben sem vesztette el a humorérzékét, és tisztelettel tekintett embertársaira.

Hivatkozás: https://mersz.hu/niese-hevesy-gyorgy-1885-1966//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave