MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Niese Siegfried

Hevesy György 1885-1966

Tudomány határok nélkül


Barátság Niels Bohrral. Viták a Rutherford-féle atommodell továbbfejlesztéséről

Hevesyre és Niels Bohrra is nagy hatást gyakorolt barátságuk, amelyet 1912 tavaszán kötöttek, amikor Bohr Manchesterbe látogatott. Niels Bohr (1885–1962)77 értelmiségi családban nőtt fel, amelyben nagy súlyt helyeztek a tudományos ismeretekre és a művészetekre. Apja, Christian Bohr a Koppenhágai Egyetem fiziológiaprofesszora volt. Az általa alapított iskolában kísérleti úton vizsgálták a fiziológiai funkciók fizikai-kémiai alapjait. A róla elnevezett Bohr-effektus a hemoglobin oxigénkötő képességének változását írja le. Ezért a felfedezéséért Christian Bohrt Nobel-díjra jelölték. Más tudományágak képviselőivel is kapcsolatban állt. Niels Bohr és öccse, Harald gyerekkorukban gyakran hallgathatták tudósok beszélgetéseit, amikor összegyűltek apjuk házában. Rendszeresen látogatták őket külföldi kutatók, és a gyerekek sok időt töltöttek apjuk laboratóriumában. Christian Bohr biztatta a fiait, hogy olvassanak elméleti kérdésekkel foglalkozó tanulmányokat, ugyanakkor beszerzett egy munkapadot, hogy a kézügyességük is fejlődjön. Niels Bohr már diákként díjat nyert egy tudományos dolgozattal, amelyben egy általa kidolgozott, új módszert ismertetett folyadékok felületi feszültségének meghatározására.

Hevesy György 1885-1966

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 156 1

Hevesy György (1885–1966) Budapesten született jómódú zsidó család ötödik gyermekeként. Felmenői között kereskedőket, birtokosokat és gyárosokat találunk. Jelentős felfedezések és találmányok fűződnek a nevéhez a fizika, kémia, geológia, biológia és az orvostudomány területén. Felfedezte a hafniumot, nukleáris elemző módszereket dolgozott ki, a nevéhez köthető a röntgenfluoreszcencia-analízis kidolgozása és az izotópszétválasztás, valamint a nukleáris medicina mint tudományág alapjainak lefektetése. 1943-ban kémiai Nobel-díjat kapott „az izotópok nyomjelzőként való alkalmazásáért a kémiai folyamatok vizsgálatában”.

Hevesy korának számos neves tudósát ismerte személyesen, többekkel dolgozott együtt, többekhez fűzte szoros barátság. Siegfried Niese életrajza bemutatja Hevesy tudományos eredményeit és azokat a sokszor nehéz körülményeket, amelyek között ezek születtek. Számos részletet idéz Hevesy levelezéséből. Ezekből egy olyan ember portréját ismerhetjük meg, aki a legnehezebb időkben sem vesztette el a humorérzékét, és tisztelettel tekintett embertársaira.

Hivatkozás: https://mersz.hu/niese-hevesy-gyorgy-1885-1966//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave