MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Niese Siegfried

Hevesy György 1885-1966

Tudomány határok nélkül


A ritkaföldfémek vizsgálata

Egy korábbi látogatása alkalmával Hevesy néhány ritkaföldfém anyagmintát kapott ajándékba Auer von Welsbachtól. Auer később is küldött Hevesynek mintákat, hogy határozza meg a bennük lévő szennyeződéseket, mérje meg a paramágnesességüket, vagy kémiailag alakítsa át őket úgy, hogy Aston meghatározhassa a bennük található izotópokat.187 Hevesy oxidokból a REE2(SO4)3(H2O)8 szulfátok oktahidrátjait is előállította. Meghatározta a sűrűségüket, és ebből kiszámította az ionok méretét. Az ionrádiuszok az atomtömeg növekedésével csökkennek. Goldschmidt, aki elsőként írta le, lantanoida-kontrakciónak nevezte a jelenséget. Ez az oka többek között annak is, hogy a hafniumot olyan nehéz szétválasztani a cirkóniumtól. Auer a ritkaföldfémek valamennyi szétválasztását biszulfátokkal végezte, és igencsak meglepte, hogy Hevesynek a „rendkívül kellemetlen” fluoridokkal sikerült elválasztania a hafniumot a cirkóniumtól. Hevesy később még egyszer megpróbálta szétválasztani a cirkóniumot és a hafniumot biszulfátként – sikertelenül. A következő huszonöt évben kereskedelmi forgalomba kerülő hafniumot minden esetben fluoridként választották szét. A freiburgi évek alatt Hevesy mindvégig kapcsolatban maradt Auer von Welsbachhal.

Hevesy György 1885-1966

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 156 1

Hevesy György (1885–1966) Budapesten született jómódú zsidó család ötödik gyermekeként. Felmenői között kereskedőket, birtokosokat és gyárosokat találunk. Jelentős felfedezések és találmányok fűződnek a nevéhez a fizika, kémia, geológia, biológia és az orvostudomány területén. Felfedezte a hafniumot, nukleáris elemző módszereket dolgozott ki, a nevéhez köthető a röntgenfluoreszcencia-analízis kidolgozása és az izotópszétválasztás, valamint a nukleáris medicina mint tudományág alapjainak lefektetése. 1943-ban kémiai Nobel-díjat kapott „az izotópok nyomjelzőként való alkalmazásáért a kémiai folyamatok vizsgálatában”.

Hevesy korának számos neves tudósát ismerte személyesen, többekkel dolgozott együtt, többekhez fűzte szoros barátság. Siegfried Niese életrajza bemutatja Hevesy tudományos eredményeit és azokat a sokszor nehéz körülményeket, amelyek között ezek születtek. Számos részletet idéz Hevesy levelezéséből. Ezekből egy olyan ember portréját ismerhetjük meg, aki a legnehezebb időkben sem vesztette el a humorérzékét, és tisztelettel tekintett embertársaira.

Hivatkozás: https://mersz.hu/niese-hevesy-gyorgy-1885-1966//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave