MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Hunyadi László, Vita László

Statisztika I.


A fogyasztóiár-index

A KSH által számított és havi rendszerességgel közzétett árindexek közül minden bizonnyal a fogyasztóiár-index a legismertebb. Ez a fontos árindex a lakosság által saját felhasználásra vásárolt különféle javak átlagos árváltozását mutatja mintegy 900 reprezentánsra épülő ármegfigyelés alapján. Minden reprezentánsra vonatkozóan havi 35–150 ármegfigyelést végeznek az ország kiválasztott településeinek előre kiválasztott eladóhelyein és a hónap meghatározott napjain. Egy-egy reprezentáns havi ára az adott reprezentánsra vonatkozó adott havi árfeljegyzések súlyozatlan számtani átlaga lesz. Minden reprezentáns minden havi árát annak előző évi decemberi árához viszonyítják. Az így kapott egyedi árindexeket mindaddig súlyozatlanul vagy szakértők által becsült súlyokkal súlyozottan átlagolják, míg el nem jutnak a reprezentánsok olyan aggregáltságú ún. fogyasztási csoportjaihoz, melyek fogyasztására vonatkozóan már értékadatok is rendelkezésre állnak.116 Valamely adott hónap fogyasztóiár-indexét végül a reprezentánsok előbb említett csoportjaira meghatározott árindexeknek a megfelelő értékadatokkal súlyozott számtani átlagaként állítják elő az

Statisztika I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 221 6

E tankönyv a gazdaságtudományi képzési terület hallgatóinak alapképzésére szánt két féléves statisztikai tananyag első félévi része. Tartalma összhangban van a megfelelő HEFOP-ajánlásokkal. Könnyen kijelölhető belőle azonban a társadalomtudományi képzési terület hallgatóinak szóló egy féléves tananyag is. Ez a kötet a statisztika alapfogalmait és a leíró szemléletű statisztikai elemzés standardnak mondható eszköztárát ismerteti. A leíró elemzésen belül először a sokaság egy ismérv szerinti elemzését mutatja be, amit a sokaság több ismérv szerinti elemzésének tárgyalása – ezen belül a két ismérv közötti kapcsolat jellemzése – követ. A kötet második fele az intenzitási viszonyszámok standardizálással történő összehasonlítását, az érték-, ár- és volumenindex-számítást és az idősorok elemzését tartalmazza. Az anyag tanulását a fontosabb fogalmak jegyzéke, ellenőrző kérdések és a fejezetek végén található kiegészítések könnyítik meg, melyeken többek között megtalálható a tankönyv szemléltető példáinak az Excellel kivitelezett megoldása is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/hunyadi-vita-statisztika-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave