MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


Dzsainizmus és buddhizmus

A Maurja Birodalom felemelkedéséhez, majd hanyatlásához vezető korszak soha nem látott gazdagságot teremtett, és az egységesülő hatalmas birodalom nagy területeit kapcsolta össze. Ami azzal járt, hogy különféle nyelvű, szokású és hagyományú népek kerültek egy kormányzás, egy közigazgatás alá. Az intenzív urbanizáció és a városok mindenkor szabadabb levegője, anyagi jóléte kedvezett a szellemi életnek. Maguk a védikus hagyomány őrizői, a bráhmanák is sokfélék voltak – attól függően, hogy a hagyományokat királyságokban vagy törzsi köztársaságokban őrizték. Ha a többnyire ksatrija uralkodó és a bráhmanák között létrejött az együttműködés, az előbbi eltartotta a bráhmanákat, biztosította kiemelkedő pozíciójukat. Cserébe a bráhmanák szentesítették az uralmát, és aktívan részt vettek az állam irányításában, az erkölcsi és vallási rend fenntartásában. Ennek fejében az uralkodó földet és falvakat adományozott a bráhmanáknak, akik maguk nem művelték a földet, de mivel falvaik többnyire – egészen az angol hódításig – adómentességet élveztek, ebből jól megéltek. Tudásuk segítségével javítottak az agrotechnikán, fejlesztették a falvakat, az öntözőrendszereket, a falvak közösségét.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave