MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


Hódítók északon

A Maurja Birodalom felbomlása után Észak-Indiát Kr. e. 80 körül érte el a szaka (szkíta)10 invázió. Ez a belső-ázsiai nomád lovas nép már évszázadok óta vándorolt, és más vándorló nomádok nyomására volt kénytelen továbbhaladni, míg lezúdult az Indus völgyébe, és egészen Mathuráig kiterjesztette hatalmát. Fontos láncszemet alkotott a nemzetközi kereskedelemben, amely ekkor még a szárazföldön kötötte össze Ázsiát a Római Birodalommal. A szakáktól érmék és feliratok maradtak fenn, továbbá kínai források számolnak be róluk és indiai uralmukról. Kormányzásuk részben hellenisztikus, de főként perzsa elemeket tartalmazott: a királyságot tartományokra osztották, élükön katonai kormányzókkal, és a tartományokat további kisebb egységekre tagolták. Tény, hogy a szaka királyságok a távoli északtól Gudzsarát egész területére kiterjedtek. Az egyik itteni uralkodótól maradt fenn Girnárban az első hibátlan szanszkrit sziklafelirat,11 amely egy hatalmas Maurja-kori víztározó felújításáról tudósít. A felirat jól datálható Kr. u. 150-re. Figyelemre méltó, hogy az uralkodó önmagát maháksatrapa címen említi.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

DOI: 10.1556/9789634542469

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave