MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


Dél-India

A szűkebb értelemben vett félszigeti India kimaradt az északi háborúkból, és viszonylag önállóan fejlődött, hiszen ezeket a területeket a Maurja Birodalom sem hódította meg. Több déli királyság is felvirágzott. A közigazgatás alapja mindenütt a tartományi rendszer volt, amely általában kerületekre tagolódott, és a kerületek alatt voltak a falusiak közgyűlései. Figyelemre méltó, hogy ezekben a királyságokban szervezett, jobbára buddhista felsőoktatás létezett, de idővel megjelentek a brahmanikus kolostorok (mathok) is. A déli királyságok közül a Csólák lettek a legerősebbek, akik mintegy kilenc évszázadon át meghatározó szerepet játszottak a régió gazdaságában, kultúrájában, művészetében és a vallási életben is. Intenzív kereskedést folytattak a tengeren át Kínával. Például feljegyezték, hogy 1007-ben hetvenkét kereskedő utazott Kínába. A Csólák nem csak Kínával kereskedtek, hanem Perzsiával és Arábiával is. Az ő területükön, kikötőikben az ókorban görög-római kereskedőtelepek létesültek (pl. Arikamédu). Exportáltak textíliákat, fűszereket, gyógynövényeket, ékszert, ébent és kámfort, Kínába és Perzsiába szantálfát, illatszereket, édességeket vittek. Miután a Csólákat a XIII. században legyőzték a Pándják, ez a királyság is évszázadokon át fennállt. Marco Polo 1288-ban és 1293-ban is vendégeskedett a Pándja királyságban. A harmadik jelentős déli királyság a Cséra volt. Ezek a királyságok több háborút vívtak egymás között, majd összeütközésbe kerültek a tőlük északabbra létrejött államokkal is.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

DOI: 10.1556/9789634542469

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave