MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


Az indiai tudomány és irodalom a muszlim idők előtt

Indiában az ókori birodalmak és a későbbi államalakulatok idején is sokszor és sokfelé pezsgő szellemi élet folyt. A gondolkodók már a korai időszakban is saját útjaikat járták, és olyan kérdéseket tettek fel a világegyetemről, annak keletkezéséről, az emberről, ember és isten viszonyáról, ember és természet viszonyáról, amelyek nem ismertek korlátokat, tabukat. Ez a mentalitás egyfelől vitákat eredményezett, másfelől pedig fellendítette az egyes tudományágakat.16 Ez a vitatkozó szellem megmutatkozik már a legkorábbi upanisadokban is, sőt abban a későbbi rendszerezésben, amely számos tudományterületet egyenesen „a védák végének, végtagjainak”, védángának sorol be. Ezek a szakértői szövegek a Kr. e. 1. évezred közepétől alakultak ki. Bár úgy vélték, hogy ezek a diszciplínák segítik a védák tanulmányozását és megértését, leszakadtak a védákról. Ezek a tudományágak a következők: 1. fonetika, fonológia és morfo-fonológia, 2. rituálé, 3. nyelvtan, 4. etimológia, 5. metrika, 6. asztronómia (az áldozatok kedvező időpontjának meghatározására). Figyelemre méltó, hogy több terület is foglalkozott a nyelv jelenségeivel.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

DOI: 10.1556/9789634542469

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave