MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


Az alkotmány

Az új állam meghatározása és politikai alapjainak lerakása az alkotmányozással történt meg. Az alkotmányozó nemzetgyűlés közel három évig dolgozott rajta. 1949 végére készült el a szöveg, amely 1950. január 26-án lépett hatályba. (Ez a nap India egyik nemzeti ünnepe.) Ez lett a világ legterjedelmesebb alaptörvénye, amelynek angol verziója több mint 117 ezer szóból áll. Láthattuk, hogy nem nélkülözött minden előzményt. Dzsaváharlál Néhrú miniszterelnök a nemzetgyűlés elé terjesztette továbbá a „Célkitűzésekről” szóló, korábban megfogalmazott kongresszusi határozatot, amely végül az alkotmánynak a szabadságjogokkal, az állam feladataival és formájával foglalkozó részeibe került bele. Az alkotmány számos forrásból merített, egyebek között az amerikai szabadságjogokból. Ugyancsak az amerikai gyakorlatból vette át a hatalmi jogok64 szétválasztását, de merített a kanadai és az ausztrál alkotmányból, a brit parlamentarizmusból, a brit common law-ból, a francia alkotmányból is. A rendkívüli helyzetekre vonatkozó rendelkezéseit a weimari alkotmány alapján fogalmazták meg, és természetesen az 1935-ös, India kormányzásáról szóló törvényből, amelynek anyagát 75 százalékban változtatás nélkül átvették. Az alkotmány az államformát föderális köztársaságként határozza meg erős központtal. Biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, rögzíti a jogokat – és 1976-ból az állampolgári kötelességeket is –, az állam kötelességeit, bizonyos politikai alapelveket, szabályokat és törekvéseket. Meghatározza a központi kormány és a tagállamok közötti feladatmegosztást. Élő jogi dokumentum, 2010 végéig száztíz alkalommal módosították. Jelenlegi preambuluma szerint, a módosítások után az alkotmány szuverén szocialista szekuláris demokratikus köztársaságként határozza meg Indiát. Továbbá megfogalmazza a liberális demokrácia alapelveit, és a központi kormány kezében összpontosítja a hatalmat. A ma huszonkét részből álló alaptörvény csaknem valamennyi állami tisztség és hivatal – Közszolgálati Bizottság, Választási Bizottság, főszámvevői, főügyészi hivatal stb. – struktúráját és feladatkörét leírja, valamint részletesen szabályozza a választások rendszerét.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

DOI: 10.1556/9789634542469

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave