MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


Az indusi kultúra

A legújabb kutatások szerint1 a mai Balucsisztán területén lévő Mehrgarhnál végzett régészeti feltárások megállapították, hogy a település Kr. e. 7000 körül már létezett, sőt mintegy háromezer évig lakott volt. A Bolan folyó mentén található település történetének öt korszakát sikerült elkülöníteni. Már az első faluban is szárított téglából építkeztek, kamrasírokban temetkeztek, és a sírokban mellékleteket találtak a feltárók. Ember alakú kis agyagszobrok, edények, kőeszközök (mikrolitek) kerültek elő, a kerámiát növényi és állati formákkal díszítették. A fazekasok égetőkemencéket építettek, és Kr. e. 5000 körül a régióban elterjedt a fazekaskorong. Mehrgarh valóságos innovációs központnak tekinthető. Sosem volt elzárt közösség. Kapcsolatban állt távoli területekkel, egyebek között azért is, mert újabb és újabb állatokat és növényeket domesztikált, vagy vett át máshonnan – erről a feltárt hulladékhalmok tanúskodnak. A felhasznált nyersanyagok is messziről kerültek ide: a Csagatáj hegységből, a Pámírból hozták azokat a féldrágaköveket, amelyeket részben itt munkáltak meg, vagy félig megmunkált állapotban délebbre szállítottak. A feltárások során előkerültek olyan tárgyak, amelyeket nyilvánvalóan máshol állítottak elő, a régió tehát már ebben a korai időszakban is a „nemzetközi” kereskedelem részese volt. Lakói földműveléssel, állattenyésztéssel és kézműiparral foglalkoztak. Vélhetően sikerrel, mert Kr. e. 4000 és 3200 között Mehrgarhban már emeletes házak épültek.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

DOI: 10.1556/9789634542469

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave