MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


A muszlim kérdés

A függetlenségi mozgalom idején az angolok igyekeztek hátráltatni az indiai nemzet kialakulását (oszd meg és uralkodj), ezért 1906-ban jóváhagyták egy önálló muzulmán politikai párt létrehozását, és megalakult a Muszlim Liga. A gyarmati időkben az angolok a társadalom fő szervező erejének és az egyéni identitás fő elemének ismerték el a vallást és a kasztrendszert, és ennek alapján szervezték a politikát is. A vallási közösségeknek külön választókerületeket biztosítottak. De kétségtelen tény, hogy a hindu reformmozgalmak egyike, nevezetesen az 1875-ben Szvámí Dajánand által alapított Árja Szamádzs – amely hamarosan igen nagy népszerűségre tett szert, és a védák alapján állt, bár a hindu társadalom reformját szorgalmazta – Indiában idegennek nyilvánította a muszlimokat. Egy bengáli író továbbá, Bankimcsandra Chattópádhjáj 1882-ben megjelentette Ánandamath című regényét, amely felszólította a hindukat, hogy számolják fel Bengálban a török-afgán muszlim uralmat. Később írt egy himnuszt (Vandé mátaram), amely hamarosan nagy népszerűségre tett szert, de a független India végül nem ezt fogadta el állami himnuszának.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

DOI: 10.1556/9789634542469

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave