MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


India egysége

Láttuk, hogy az évezredek során hogyan változott India politikai arculata, majd azt is, hogy a gyarmati időkben miként egységesedett, illetve egyes részei – a fejedelemségek – hogyan kerültek közvetett brit irányítás alá. Azt is láttuk, hogyan kovácsolták ki az egységes Indiai Köztársaságot a függetlenséget követő nagy átszervezések idején, illetve miként változtak-alakultak a tagállamok közti határok, hogyan keletkeztek újabb tagállamok egészen 2001-ig. Arról már kevesebbet lehet tudni, hogy milyen a tagállamok lakosainak viszonya egymással. Nehéz akár még Indiában is úgy meghúzni a tagállamok határait, hogy ne maradjon valahol etnikai kisebbség – ez pedig súrlódások forrása. Ennek hamarosan bemutatjuk néhány konkrét példáját. Elöljáróban és általánosságban megállapítható, hogy csak külföld felé és külföldön létezik „indiai” identitás. Odahaza egy indus bengáli, tamil, marátha, gudzsaráti, és aki marátha, de Gudzsarátban él, az pardésí, „más” földi, tehát külföldi. Indiában mindenki oda utazik, ahová akar, és ott telepszik le, ahol reményei szerint jobban boldogul. Kivéve, ha az új környezet ellenséges, és lehetetlenné teszi a megtelepedést. Miért költöznek az emberek egyik tagállamból a másikba? Mert jobb megélhetést és munkalehetőséget remélnek. Hol látják szívesen az ilyen bevándorlókat? Szinte sehol. Az északkeleti kis államokban a bengáliaktól akarnak megszabadulni, az 1980-as években Mahárástrában pedig a tamilokat akarták elüldözni, ami véres összecsapásokhoz vezetett.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

DOI: 10.1556/9789634542469

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave