MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


Bevezető ismeretek

India nyelvei számos nyelvcsaládba sorolhatók. A jegyzet első részében olvasható a legnagyobb nyelvcsalád azonosításának története,123 de számos egyéb nyelvcsaládhoz tartozó nyelvet is beszélnek a szubkontinensen. A legnagyobb az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágához tartozó nyelvek csoportja, ezeket mintegy 700 millióan beszélik. Főbb mai nyelvek: hindí, bengáli, maráthi, gudzsaráti, urdú, oríjá, pandzsábi (és a szanszkrit). A következő a dravida nyelvcsalád, amelyet mintegy 200 millióan beszélnek; főbb nyelvek: tamil, telugu, malajálam, kannada. Az ausztralo-ázsiai nyelvcsalád nyelveit 10 millióan, a tibeto-burmai nyelvcsaládhoz tartozó nyelveket 6 millióan beszélik, és van néhány elszigetelt nyelv is. Az alkotmány 8. függeléke 2008-ban huszonkét nyelvet fogadott el hivatalos nyelvnek, ezenkívül széles körben és hivatalosan használt az angol. Létrehoztak egy újabb nyelvi kategóriát, az úgynevezett klasszikus nyelvek csoportját, amely tartalmazza a tamil, a szanszkrit, a kannada és a telugu nyelvet.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

DOI: 10.1556/9789634542469

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave