MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Simonyi Károly

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig


A tömeg–energia-ekvivalencia

A relativitáselmélet transzformációs formulái éppen abból a követelményből adódtak, hogy az elektrodinamika alaptörvényei és így a fényre vonatkozó törvények azonos alakúak legyenek minden, egymáshoz képest egyenes vonalú egyenletes mozgást végző koordináta-rendszerben. Ebből magától értetődően következik, hogy az elektrodinamika alaptörvényei változatlanul érvényesek maradnak a relativitáselméletben is. Legfeljebb azt az igényt támaszthatjuk a Maxwell-egyenletekkel szemben, hogy olyan alakban írjuk őket, amely alak ezt a Lorentz-transzformációval szembeni invarianciát szemléletesen elénk tárja. Ezt a feladatot Minkowski (5.2-4 idézet) 1908-ban a négydimenziós – teret és időt szerves egységbe kapcsoló – „Minkowski-világ” bevezetésével érte el. Munkájához közvetlenül csatlakozott Von Laue (5.2-20 ábra), aki 1911-ben egyetlen egységgé olvasztotta az elektromos és mágneses teret: a tér bármely pontjának elektromos állapotát egy magasabb rendű matematikai fogalom, a tenzorfogalom segítségével írta le. Ezen tenzor jellemzői magukba foglalták mind az elektromos, mind a mágneses tér komponenseit. Ezzel világossá vált az is, hogy az egységes elektromágneses tér szétválasztása külön elektromos és mágneses térre lehetséges ugyan, de ez a szétválasztás koordináta-rendszerenként változik. Lehetséges, hogy az egyik koordináta-rendszerben csak elektrosztatikus teret észlelünk, míg a másikban elektrosztatikus és mágneses teret is.

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 490 6

A magyar természettudományos könyvkiadás talán legjelentősebb műve most először jelenik meg a legendás szerző által megalkotott teljességében. A 2001-ben elhunyt Simonyi Károly legutoljára egy német kiadás számára dolgozott könyvén, s az ekkor keletkezett szakaszok, amelyek a XX. század utolsó évtizedét is átfogják, csak most jutnak el a hazai olvasókhoz. A fizika kultúrtörténete az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az izgalmas történetet a fontos mérföldköveket jelentő kísérletek, elméletek és bizonyítások könnyen érthető leírásán túl a fizikával sokszor szorosan összefonódva kibontakozó egyetemes bölcselet és művészet alkotásaiból választott szemelvények illusztrálják. A könyv tanúsága szerint egy-egy jelentős természettudományos felismerés ugyanakkora teljesítmény és a civilizáció ugyanolyan ünnepe, mint a kultúra vagy művészet bármely közismert, nevezetes alkotása. Mindkettő egy tőről, az emberi zsenialitásból fakad. A mű népszerűségét éppen az adja, hogy befogadásához nem kell túlzottan sok fizikai ismeret, így mindenki, aki a kultúra értékei iránt fogékony, értékes olvasmányként forgathatja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/simonyi-a-fizika-kulturtortenete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave