MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Simonyi Károly

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig


Néhány szó a kozmikus sugárzásról

Az 5.5-1 ábráról leolvashatjuk a kozmikus sugarak kimagasló szerepét az elemi részecskékre vonatkozó ismereteink megszerzésében. Azt látjuk, hogy 1953-ig az eredmények lényegében a kozmikus sugárzás tanulmányozásából adódtak. Ennek magyarázata igen egyszerű. Az elemi részek kölcsönhatásainál a legtöbb esetben igen nagy energiáról, több GeV energiáról van szó. Ilyen részecskeenergiák laboratóriumi megvalósítása csak a XX. század második felétől kezdve vált lehetségessé. Valóban azt látjuk ezen az ábrán, hogy az ötvenes évek közepe után a kísérleti részecskefizika súlypontja a nagy gyorsító berendezésekkel létrehozható jelenségek vizsgálatára tolódott át. A kozmikus sugarak vizsgálatának fontossága azonban jelen pillanatig megmaradt: egyrészt olyan energiájú részecskéket is találhatunk közöttük, amelyek mesterséges létrehozására a közeljövőben semmi remény nincs (találtak már olyan kozmikus részecskét, amelynek energiája 1018 eV = 0,16 Ws, vagyis már makroszkopikusan is érzékelhető érték), és így az ezek hatására létrejövő és észlelt folyamatok fontos új információkat nyújthatnak; másrészt fontosságuk továbbra is megmarad mint a kozmoszból hozzánk érkező hírnököké: ők az univerzumban lefolyó történések hozzánk érkező tanúi (5.5-9 ábra).

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 490 6

A magyar természettudományos könyvkiadás talán legjelentősebb műve most először jelenik meg a legendás szerző által megalkotott teljességében. A 2001-ben elhunyt Simonyi Károly legutoljára egy német kiadás számára dolgozott könyvén, s az ekkor keletkezett szakaszok, amelyek a XX. század utolsó évtizedét is átfogják, csak most jutnak el a hazai olvasókhoz. A fizika kultúrtörténete az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az izgalmas történetet a fontos mérföldköveket jelentő kísérletek, elméletek és bizonyítások könnyen érthető leírásán túl a fizikával sokszor szorosan összefonódva kibontakozó egyetemes bölcselet és művészet alkotásaiból választott szemelvények illusztrálják. A könyv tanúsága szerint egy-egy jelentős természettudományos felismerés ugyanakkora teljesítmény és a civilizáció ugyanolyan ünnepe, mint a kultúra vagy művészet bármely közismert, nevezetes alkotása. Mindkettő egy tőről, az emberi zsenialitásból fakad. A mű népszerűségét éppen az adja, hogy befogadásához nem kell túlzottan sok fizikai ismeret, így mindenki, aki a kultúra értékei iránt fogékony, értékes olvasmányként forgathatja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/simonyi-a-fizika-kulturtortenete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave