MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Simonyi Károly

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig


A harmadik évezred küszöbén

A három kvark és a segítségükkel felépített világ egyszerű, áttekinthető és megnyugtató a nagyközönség számára, de jó pedagógiai célokra a középszintű oktatásban is. A kutató számára azonban egy hosszú, talán végtelen sor első tagjainak egyikét jelenti csak, amelyik jó közelítést és továbbfejlesztési lehetőséget nyújt. A továbbfejlesztés szükségessége már 1964-ben felmerült, éspedig két irányban is. Először is vegyük a Δ++ részecskét: ennek spinje 3/2, izospinje szintén 3/2, töltése Q = 2. Ez csak három, egyirányú spinnel rendelkező k-kvarkból építhető fel. A rendszer tehát szimmetrikus két részecske felcserélésével szemben. A feles spinű részecskék azonban a Pauli-elvnek engedelmeskednek, így állapotuk csak antiszimmetrikus lehet. Fel kell tehát tételeznünk, hogy a kvarkok állapotának teljes meghatározásához még egy kvantumszámra van szükség, amelynek figyelembevételével ezek a szimmetrikusnak tartott barion állapotok antiszimmetrikussá tehetők. Ezt az új kvantumszámot Greenberg színnek (color) nevezte: ebből háromra van szükség, legyen piros, zöld és kék. Ezzel 9 kvarkállapotunk van: az u, d, s három kvarkíz (flavor) a piros, zöld, kék három színnel társulhat.

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 490 6

A magyar természettudományos könyvkiadás talán legjelentősebb műve most először jelenik meg a legendás szerző által megalkotott teljességében. A 2001-ben elhunyt Simonyi Károly legutoljára egy német kiadás számára dolgozott könyvén, s az ekkor keletkezett szakaszok, amelyek a XX. század utolsó évtizedét is átfogják, csak most jutnak el a hazai olvasókhoz. A fizika kultúrtörténete az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az izgalmas történetet a fontos mérföldköveket jelentő kísérletek, elméletek és bizonyítások könnyen érthető leírásán túl a fizikával sokszor szorosan összefonódva kibontakozó egyetemes bölcselet és művészet alkotásaiból választott szemelvények illusztrálják. A könyv tanúsága szerint egy-egy jelentős természettudományos felismerés ugyanakkora teljesítmény és a civilizáció ugyanolyan ünnepe, mint a kultúra vagy művészet bármely közismert, nevezetes alkotása. Mindkettő egy tőről, az emberi zsenialitásból fakad. A mű népszerűségét éppen az adja, hogy befogadásához nem kell túlzottan sok fizikai ismeret, így mindenki, aki a kultúra értékei iránt fogékony, értékes olvasmányként forgathatja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/simonyi-a-fizika-kulturtortenete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave