MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Simonyi Károly

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig


Növekvő kérdések és kétségek

Ha esetleg a szuperhúrelmélet és a kozmológiai infláció elmélete szintéziséből megszületik a TOE (a Mindenség Elmélete, Theory of Everything), vajon mennyiben tekinthető majd azon végső elméletnek, amelynek álmát sok fizikus ápolgatja, sőt könyvcímben is leírták már [5.77]? Összehasonlítva az 5.5-1 és 5.7-8 ábrákat, könnyen észrevehető, hogy az előbbi végállapota a bemeneti állapota az utóbbinak. Vajon a mindent átfogó elmélet megteremtésével véget ér-e ez a folyamatosság? Vagy majd a XXII. század elején egy hasonló képet rajzolnak, amelynek a TOE lesz a kiindulópontja? Sokan visszariadnak a „végső” szó használatától. Elképzelhetetlennek, sőt logikailag hamisnak tekintik, hogy egy elv ne tételezze fel egy másik, mélyebben fekvőnek a létét. Mások viszont éppen úgy látják, hogy Univerzumunk legbelső szerkezetének létezik egy végső megvilágító elmélete, amelynek megfogalmazásához épp a mi generációnk érkezett közvetlen közel. Még a pesszimisták is egyetértenek ezzel, azzal a megkötéssel, hogy ez a végső elmélet nem felfogható az emberi elme számára. Vajon a megfogalmazandó új elmélet – legyen akár végső, akár átmeneti – választ ad-e az antropikus elvre, mégpedig kizárólag fizikai alapelvekre támaszkodva, vagy éppen ellenkezőleg, ezt az elvet használhatjuk majd a versengő elméletek közti választásra? Az antropikus elv egyfajta magyarázat arra a kérdésre, amelyet az anyagi világ tulajdonságai és az emberi létezés előfeltételei közötti igen finom összehangoltság vet fel (5.7-17 ábra). Az elv erősebb megfogalmazása a következő: a természeti törvények csak olyanok lehetnek, amelyek lehetővé teszik olyan (emberi) intelligencia kialakulását, amely képes e törvények tanulmányozására.

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 490 6

A magyar természettudományos könyvkiadás talán legjelentősebb műve most először jelenik meg a legendás szerző által megalkotott teljességében. A 2001-ben elhunyt Simonyi Károly legutoljára egy német kiadás számára dolgozott könyvén, s az ekkor keletkezett szakaszok, amelyek a XX. század utolsó évtizedét is átfogják, csak most jutnak el a hazai olvasókhoz. A fizika kultúrtörténete az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az izgalmas történetet a fontos mérföldköveket jelentő kísérletek, elméletek és bizonyítások könnyen érthető leírásán túl a fizikával sokszor szorosan összefonódva kibontakozó egyetemes bölcselet és művészet alkotásaiból választott szemelvények illusztrálják. A könyv tanúsága szerint egy-egy jelentős természettudományos felismerés ugyanakkora teljesítmény és a civilizáció ugyanolyan ünnepe, mint a kultúra vagy művészet bármely közismert, nevezetes alkotása. Mindkettő egy tőről, az emberi zsenialitásból fakad. A mű népszerűségét éppen az adja, hogy befogadásához nem kell túlzottan sok fizikai ismeret, így mindenki, aki a kultúra értékei iránt fogékony, értékes olvasmányként forgathatja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/simonyi-a-fizika-kulturtortenete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave