MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Simonyi Károly

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig


A fizikatörténet kapcsolata mai életünkkel

1. A fejlett ipari társadalmak egyre nagyobb tömegek számára biztosítják a nyomasztó anyagi gondoktól mentes életet. Ezt az egy-egy szűk szakterületen szorgoskodó specialisták egyre növekvő számával érik el. Az egyén személyiségének kifejlesztéséhez az emberiség által teremtett kultúrértékek átfogó szemléletét igényli; ha nem, akkor ezt az igényt fel szeretnénk ébreszteni benne. De vajon lehetséges-e „szakbarbárokban” lelkesedést ébreszteni a művészetek, az irodalom iránt, vagy megfordítva: meg lehet-e győzni a humán területek művelőit arról, hogy a szaktudományoknak is vannak olyan eredményei, amelyek az egyetemes emberi kultúra integráns részét képezik? Vagy általánosabban fogalmazva és a közelmúlt divatos kifejezésével élve: lehetséges-e a két kultúra, a természettudományos és a humán kultúra közötti szakadék áthidalása (0.1-1 ábra, 0.1-1 idézet)? Lehetséges-e az egyén, lehetséges-e, szükséges-e a társadalom szemszögéből nézve a szintézis, minthogy egyrészt az egyén szellemi befogadóképessége nagyon is korlátozott, másrészt az az igazán jó szakember, akinél a szakma művelése öncél, kielégülés, önmegvalósítás?

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 490 6

DOI: 10.1556/9789634544906

A magyar természettudományos könyvkiadás talán legjelentősebb műve most először jelenik meg a legendás szerző által megalkotott teljességében. A 2001-ben elhunyt Simonyi Károly legutoljára egy német kiadás számára dolgozott könyvén, s az ekkor keletkezett szakaszok, amelyek a XX. század utolsó évtizedét is átfogják, csak most jutnak el a hazai olvasókhoz. A fizika kultúrtörténete az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az izgalmas történetet a fontos mérföldköveket jelentő kísérletek, elméletek és bizonyítások könnyen érthető leírásán túl a fizikával sokszor szorosan összefonódva kibontakozó egyetemes bölcselet és művészet alkotásaiból választott szemelvények illusztrálják. A könyv tanúsága szerint egy-egy jelentős természettudományos felismerés ugyanakkora teljesítmény és a civilizáció ugyanolyan ünnepe, mint a kultúra vagy művészet bármely közismert, nevezetes alkotása. Mindkettő egy tőről, az emberi zsenialitásból fakad. A mű népszerűségét éppen az adja, hogy befogadásához nem kell túlzottan sok fizikai ismeret, így mindenki, aki a kultúra értékei iránt fogékony, értékes olvasmányként forgathatja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/simonyi-a-fizika-kulturtortenete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave