MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Simonyi Károly

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig


Leonardo da Vinci

A reneszánsz leghíresebb tudós egyénisége Leonardo da Vinci (1452– 1519). Ha a reneszánsz meddőségéről van szó a tudományban, akkor őt szokás felhozni ellenpéldának (2.6-6 és 2.6-7 ábra). Lagrange a XVIII. század végén, mechanikakönyvének bevezetőjében mechanikatörténeti összefoglalót is ad. Ebben az összefoglalóban Arkhimédész és Galilei között egyetlen név sem szerepel, mintha ezen a téren ez a közel két évezred teljesen kiesett volna. Ernst Mach 1883-ban megjelent Die Mechanik in ihrer Entwicklung című művében – miután közben ismeretessé vált Leonardo teljes naplója – Arkhimédész és Leonardo da Vinci volt a két szélső határjelző. A mechanika újkori művelésének kezdő időpontja tehát száz évvel visszatolódott. Ma, amikor már közkinccsé váltak a középkor tudományos eredményei, ez a kezdő időpont kétszáz évvel tovább tolódott visszafelé. Említettük már (2.4 fejezet), hogy a középkori eredmények feltárásában – valóban itt szinte archeológiai feltárásról lehet beszélni – Pierre Duhemnek van elévülhetetlen érdeme. Azt is érdemes megemlíteni, hogy Duhem éppen Leonardo da Vinci munkásságának eredetét nyomozva haladt visszafelé az időben és jutott el a középkori mechanikához. A kétely nála így merült fel: lehetetlen, hogy valaki a mechanikában annyi kérdést felvessen és többé-kevésbé helyes feleletet találjon rá, és mindezt elődök nélkül, mintegy légüres térben, a saját zsenialitására támaszkodva.

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 490 6

A magyar természettudományos könyvkiadás talán legjelentősebb műve most először jelenik meg a legendás szerző által megalkotott teljességében. A 2001-ben elhunyt Simonyi Károly legutoljára egy német kiadás számára dolgozott könyvén, s az ekkor keletkezett szakaszok, amelyek a XX. század utolsó évtizedét is átfogják, csak most jutnak el a hazai olvasókhoz. A fizika kultúrtörténete az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az izgalmas történetet a fontos mérföldköveket jelentő kísérletek, elméletek és bizonyítások könnyen érthető leírásán túl a fizikával sokszor szorosan összefonódva kibontakozó egyetemes bölcselet és művészet alkotásaiból választott szemelvények illusztrálják. A könyv tanúsága szerint egy-egy jelentős természettudományos felismerés ugyanakkora teljesítmény és a civilizáció ugyanolyan ünnepe, mint a kultúra vagy művészet bármely közismert, nevezetes alkotása. Mindkettő egy tőről, az emberi zsenialitásból fakad. A mű népszerűségét éppen az adja, hogy befogadásához nem kell túlzottan sok fizikai ismeret, így mindenki, aki a kultúra értékei iránt fogékony, értékes olvasmányként forgathatja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/simonyi-a-fizika-kulturtortenete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave