Géczy Anna

Az evés pszichopatológiája és az evészavarok kezelésének pszichoterápiás lehetőségei


Az obezitás definíciója és diagnózisa

Az elhízás az anyagcsere-folyamatok genetikai, központi idegrendszeri, endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a változás a felvett táplálék mennyiségének növekedésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, és előbb-utóbb fokozott zsírraktározódáshoz vezet. A súlytartó fázisban a kövérség fenntartása már kisebb energiabevitellel is lehetséges. Ebben a szakaszban is további szabályozási zavarok, társuló betegségek alakulhatnak ki. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség, amely a testsúlycsökkentés, majd megtartása céljából tartós kezelést igényel (EÜ.MIN. Szakmai protokollja, 2008).

Az evés pszichopatológiája és az evészavarok kezelésének pszichoterápiás lehetőségei

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 248 3

A jegyzet a PPKE BTK pszichológia szakos hallgatóinak készült. A BA és a MA képzésre járók egyaránt haszonnal forgathatják, mivel az első témák – például a táplálék felvételének szabályozása, a táplálkozás alapvető motívumai, az emóciókkal való kapcsolata, valamint kultúrtörténete, szociális meghatározottsága fejezetek az alapozó tárgyakhoz kapcsolódnak, míg az evészavarok diagnosztikája és terápiája a mesterképzésre járóknak igyekszik naprakész (2012-ben) információkat adni.

Hivatkozás: https://mersz.hu/geczy-az-eves-pszichopatologiaja-es-az-eveszavarok-kezelesenek-pszichoterapias-lehetosegei//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave