MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keszler Borbála, Lengyel Klára

Kis magyar grammatika


A betűszó

A betűszók valamilyen többszavas kapcsolat elemeinek kezdőbetűiből alakulnak. Vannak tulajdonnéviek, amelyek leggyakrabban intézmények, klubok, egyesületek, társaságok stb. neveit rövidítik, például: OSZK (Országos Széchényi Könyvtár), FKFV (Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat), FMH (Fővárosi Művelődési Ház), ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete), MDF (Magyar Demokrata Fórum), MSZP (Magyar Szocialista Párt), APEH (Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal), FÁK (Független Államok Közössége). Előfordulnak címek, például TESz. (A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára), IM (Ifjúsági Magazin), PM (Pesti Műsor), HVG (Heti Világgazdaság). De léteznek köznéviek is, például: HÉV (helyiérdekű vasút), szja (személyi jövedelemadó), áfa (általános forgalmi adó), gyed (gyermekgondozási díj), feb (felvételi-előkészítő bizottság), hök (hallgatói önkormányzat), tb (társadalombiztosítás).

Kis magyar grammatika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 059 964 1

A mű a magyar nyelvtan alapvető kézikönyve. A kötet rendszerezetten és közérthetően mutatja be a magyar nyelv felépítését és szabályait elsősorban a nyelvhasználat nézőpontjából. A grammatika modern nyelvleírási módszerrel közelíti meg az alaktan, szófajtan, szóalaktan és mondattan rendszerét. Hasznos alapmű az általános iskolai tanulóknak, a középiskolásoknak, az egyetemi hallgatóknak, valamint a magyar nyelvet oktató, tanító tanároknak.

A KIS MAGYAR GRAMMATIKA bőséges példatárral, sok táblázattal és elemzési gyakorlatok bemutatásával segíti használóit a magyar nyelvtani ismeretek elsajátításában, mélyítésében vagy éppen felfrissítésében.

Szerzői az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keszler-lengyel-kis-magyar-grammatika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave