MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keszler Borbála, Lengyel Klára

Kis magyar grammatika


A tulajdonnevek köznevesülése

Bizonyos jellegzetes tárgyak, különösen ruhadarabok, találmányok és mértékegységek gyakran kapják nevüket feltalálójukról, legelső viselőjükről, divatba hozójukról, illetve arról a földrajzi területről, amelyről származnak. Az illető személy nevéből vagy a földrajzi névből ilyenkor köznév lesz, kis kezdőbetűvel írjuk, s ha szükség van rá, másban is idomul a magyar helyesíráshoz. Példák: mecénás (Maecenas római patrícius nevéből, aki támogatta a művészeteket); kardigán (Earl of Cardigan kedvenc viselete volt); huligán (Hooligan londoni galerivezér nevéből, az 1900-as évek elejéről); garbó (a Greta Garbo színésznő által divatba hozott jellegzetes magas nyakú pulóver); fukszia (Fuchs német botanikus nevéről); volt ’a feszültség mértékegysége’ (Alessandro Volta olasz fizikus nevéről); watt ’ a teljesítmény mértékegysége’ (James Watt angol fizikus nevéről); dízel (mozdony, motor, olaj) (Diesel francia kutatómérnök neve nyomán); röntgen (Röntgen német fizikus nevéről); pasztőrözni, pasztőrözött (Pasteur francia orvos, mikrobiológus neve alapján); xerox, xeroxozni ’fénymásoló’, ’fénymásolni’ (a Xerox eredetileg fénymásológép-márka); winchester ’merevlemez’ (eredete vitatott; a legvalószínűbb etimológia: Winchester ’helynév’ ’családnév’ ’egyfajta ismétlőpuska’ ’merevlemez’).

Kis magyar grammatika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 059 964 1

A mű a magyar nyelvtan alapvető kézikönyve. A kötet rendszerezetten és közérthetően mutatja be a magyar nyelv felépítését és szabályait elsősorban a nyelvhasználat nézőpontjából. A grammatika modern nyelvleírási módszerrel közelíti meg az alaktan, szófajtan, szóalaktan és mondattan rendszerét. Hasznos alapmű az általános iskolai tanulóknak, a középiskolásoknak, az egyetemi hallgatóknak, valamint a magyar nyelvet oktató, tanító tanároknak.

A KIS MAGYAR GRAMMATIKA bőséges példatárral, sok táblázattal és elemzési gyakorlatok bemutatásával segíti használóit a magyar nyelvtani ismeretek elsajátításában, mélyítésében vagy éppen felfrissítésében.

Szerzői az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keszler-lengyel-kis-magyar-grammatika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave