MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keszler Borbála, Lengyel Klára

Kis magyar grammatika


6.1.4. A mondat jelentéséhez tartozó kategóriák, fogalmak

A modalitás: a beszélő szándékának megjelenése a mondatban. Például: Te ismered őt? – kérdés; Holnap utazunk – tényközlés. Tágabb értelemben annak kifejezése, hogy a mondat tartalma nem tekinthető ténynek, hanem például lehetőséget, képességet fejez ki: Már felállhatsz; bizonytalanságot fejez ki: Talán meleg lesz.
 
Az aspektus: a mondat belső időszerkezete, időviszonyai. A mondat például kifejezhet folyamatos eseményt: Egész délután vasaltam; befejezett eseményt: Megtaláltuk a táskádat.
 
Az előfeltevés: olyan (ki nem mondott) állítás, melyet a beszélő igaznak tesz föl, amikor mondatát megalkotja. Például: A kisebbik lányom már óvodás mondat előfeltevése, hogy a beszélőnek legalább két lánya van. Vagy: Péter lázasabb, mint Pál – előfeltevés: Pál is lázas. Az előfeltevés mint a jelentés része módosítja a mondatok szerkezetét, felépítését.
 
I. táblázat: A mondatfajták grammatikai kifejezőeszközeinek áttekintése (példák alapján)
 
II. táblázat: A mondatfajták grammatikai kifejezőeszközeinek áttekintése (példák alapján)
 

Kis magyar grammatika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 059 964 1

A mű a magyar nyelvtan alapvető kézikönyve. A kötet rendszerezetten és közérthetően mutatja be a magyar nyelv felépítését és szabályait elsősorban a nyelvhasználat nézőpontjából. A grammatika modern nyelvleírási módszerrel közelíti meg az alaktan, szófajtan, szóalaktan és mondattan rendszerét. Hasznos alapmű az általános iskolai tanulóknak, a középiskolásoknak, az egyetemi hallgatóknak, valamint a magyar nyelvet oktató, tanító tanároknak.

A KIS MAGYAR GRAMMATIKA bőséges példatárral, sok táblázattal és elemzési gyakorlatok bemutatásával segíti használóit a magyar nyelvtani ismeretek elsajátításában, mélyítésében vagy éppen felfrissítésében.

Szerzői az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keszler-lengyel-kis-magyar-grammatika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave