MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keszler Borbála, Lengyel Klára

Kis magyar grammatika


6.3.3. A nem mondatrészkifejtő sajátos jelentéstartalmú alárendelt mondatok

 
A négyfajta sajátos jelentéstartalom: a hasonlítás, a következményesség, a feltételesség és a megengedés olyan jelentéstani többlet, amely általában a mondatrészkifejtésre épül rá, de el is szakadhat attól, ha a grammatikai kapcsolat fellazul, és a jelentéstani kapcsolatok megerősödnek. Ezek, az úgynevezett nem mondatrészkifejtő alárendelő mondatok a mellérendelések felé közelednek. Jellemzőjük, hogy a mellékmondat jelentése az egész főmondat jelentésére vonatkozik. A főmondatban általában nem tehető ki semmiféle utalószó, melynek a mellékmondat megfelelhetne. A sajátos jelentéstartalmú mellékmondatok közül leggyakrabban a feltételes és a megengedő jelentéstartalmúak vesztik el mondatrészkifejtő jellegüket.
Feltételesek: Ha jól hallottam, vasárnap érkezik a balett-társulat; Ha lehet, adjatok hírt magatokról.
Megengedők: Bár nehéz idők voltak, nem panaszkodtam; Elkészítette a munkát, bár sokat morgolódott közben; Bejött betegen az egyetemre, bár legszívesebben otthon maradt volna.
 
Az alárendelő összetett mondatok összefoglalása
 
Az alárendelő összetett mondatok összefoglalása (példák alapján)

Kis magyar grammatika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 059 964 1

A mű a magyar nyelvtan alapvető kézikönyve. A kötet rendszerezetten és közérthetően mutatja be a magyar nyelv felépítését és szabályait elsősorban a nyelvhasználat nézőpontjából. A grammatika modern nyelvleírási módszerrel közelíti meg az alaktan, szófajtan, szóalaktan és mondattan rendszerét. Hasznos alapmű az általános iskolai tanulóknak, a középiskolásoknak, az egyetemi hallgatóknak, valamint a magyar nyelvet oktató, tanító tanároknak.

A KIS MAGYAR GRAMMATIKA bőséges példatárral, sok táblázattal és elemzési gyakorlatok bemutatásával segíti használóit a magyar nyelvtani ismeretek elsajátításában, mélyítésében vagy éppen felfrissítésében.

Szerzői az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keszler-lengyel-kis-magyar-grammatika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave