Fóris Ágota, Bölcskei Andrea, M. Pintér Tibor, Szoták Szilvia, Tamás Dóra Mária (szerk.)

Nyelv, kultúra, identitás I. Terminológia, lexikográfia, fordítás


A főszerkesztők előszava

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke alapítása óta foglalkozik alkalmazott nyelvészeti tárgyak oktatásával és a diszciplína kutatásával. A magyartanár szakos hallgatók képzési programjában számos alkalmazott nyelvészeti kurzus szerepel; emellett alapképzésben a nyelvmentor specializáció, mesterképzésben a magyar mint idegen nyelv tanára, valamint 2011 és 2018 között a terminológia szak, a szakirányú továbbképzés keretei között pedig a magyar mint idegen nyelv szakos pedagógus képzés kínál(t) alkalmazott nyelvészeti ismereteket. A tanszékhez kötődő kutatócsoportok kapcsán elmondható, hogy erősen alkalmazott nyelvészeti jellegű a terminológiai kutatások meghatározó egységének számító, a témakört érintő hazai és nemzetközi konferenciák szervezésében is gyakorlattal bíró Terminológiai Kutatócsoport (TERMIK), a tananyagfejlesztő nemzetközi projektekben rendszeresen részt vevő Hungarológiai Kutatócsoport és a jelenleg európai uniós intézményi együttműködési projektet koordináló Transzlingváló Kutatócsoport tevékenysége, s folynak alkalmazott nyelvészeti vizsgálatok a Pragmatikai Kutatócsoportban is. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar más, nyelvészeti alapozású képzései a magyaron kívül angol, holland, japán és német nyelveken és szakterületeken, valamint kommunikációs területen folynak.

Nyelv, kultúra, identitás I. Terminológia, lexikográfia, fordítás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 535 4

A tanulmánykötet a XXVII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszuson elhangzott előadások írott, lektorált változatát tartalmazza a „nyelv, kultúra, identitás” témaköréhez kapcsolódva; egyúttal betekintést nyújt az alkalmazott nyelvészet legújabb kutatási eredményeibe. A könyvben találhatók a plenáris előadások (a nyelvelmélet, módszertan és alkalmazás összefüggéseiről és a nyelvészeti kutatási módszereiről) és a Brassai-előadások szövegei, valamint a terminológia, lexikográfia, korpuszok és fordítástudomány területére eső tanulmányok.

Hivatkozás: https://mersz.hu/foris-pinter-szotak-tamas-nyelv-kultura-identitas-1-terminologia-lexikografia-forditas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave