Vörösmarty Gyöngyi, Tátrai Tünde

Beszerzés

Stratégia, folyamatok, információ


Az ár és a verseny kérdése a közgazdaságtanban

A közgazdaságtan két gondolatát érdemes az árak kapcsán kiemelni. Az egyik a kereslet és a kínálat viszonyával foglalkozik. Az elmélet szerint az árat a kereslet és kínálat egymáshoz viszonyított nagysága határozza meg: az egyensúlyi ár azt az árat tükrözi, amely mellett a kereslet és a kínálat nagysága megegyezik. Az eladók piacáról beszélünk akkor, amikor a kereslet meghaladja a kínálatot, mely áremelkedést generál. Míg a vevők piacáról beszélünk akkor, amikor a kínálat meghaladja a keresletet, és az ár ilyenkor rendszerint csökken. (A piaci verseny erősségének és a szereplők egymáshoz viszonyított erejének a tényezőivel a piacelemzés alfejezet foglalkozott.) Az ár rugalmassága (elaszticitása) azt fejezi ki, hogy a kereslet és kínálat hogyan reagál az ár változására. A kereslet rugalmasságáról beszélhetünk pl. akkor, ha az ár kis változása növeli a keresletet, míg pl. rugalmatlan a kínálat, ha az ár jelentős változása legfeljebb csak kisebb változást eredményez a kínálatban.

Beszerzés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2010

ISBN: 978 963 295 614 5

A könyv a beszerzés témakörét elméleti és gyakorlati szempontból feldolgozva kíván olyan alapismereteket összegezni, mely segítséget jelent az oktatás során, továbbá hasznos áttekintést, rendszerezést nyújt gyakorló beszerzők számára. A beszerzés stratégiai jelentőségének növekedése, a beszállítói hálózatok szerepe, a beszerzési szervezet feladatai, vagy az elektronikus beszerzés mind olyan témák, melyekkel kapcsolatban a beszerzési szakma hazánkban is állandó vitákat folytat, a vállalati gyakorlathoz lassan zárkózik fel a közbeszerzés erősen szabályozott rendszere. A kötetbe beépülnek a hazánkban folytatott beszerzés-kutatások eredményei is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/vorosmarty-tatrai-beszerzes//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave