Vörösmarty Gyöngyi, Tátrai Tünde

Beszerzés

Stratégia, folyamatok, információ


A beszállítói bázis elemzése

A beszerzési területekről szóló fejezet bemutatta, hogy a beszerzések tárgyi elven, azaz a beszerzendő termék vagy szolgáltatás jellegzetességei alapján is csoportosíthatók, láthattuk, hogy ezek beszerzési szempontból mennyire heterogén feladatot jelentenek. A beszerzéshez tartozó területek szélesedésével a beszerzés által kezelt beszállítói kapcsolatok száma is megemelkedett, ugyanakkor a beszállítói kapcsolatok összetettebbek is lettek, jelentőségük a beszállítói kompetenciákra való fokozott építéssel növekedett. Ez a szélesebb beszállítói bázis, mely – az előzőek alapján nyilvánvalóan – heterogén, nem kezelhető azonos elvek szerint. A beszállítók csoportosításában sokszor a beszerzési terület szerinti csoportosítás is hasznos szempontokat ad, ugyanakkor legalább ilyen fontos a beszállító, a beszállítói piac sajátosságainak a figyelembe vétele is. A marketing egyik fontos eszköze a vevők szegmentálása, mely során az elérés szempontjából fontos jellemzők szerint homogén csoportokat képeznek. Ez az elv hasznosan alkalmazható a beszerzésben is, a stratégiai beszerzési feladatok eszközeinek megválasztásában.

Beszerzés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2010

ISBN: 978 963 295 614 5

A könyv a beszerzés témakörét elméleti és gyakorlati szempontból feldolgozva kíván olyan alapismereteket összegezni, mely segítséget jelent az oktatás során, továbbá hasznos áttekintést, rendszerezést nyújt gyakorló beszerzők számára. A beszerzés stratégiai jelentőségének növekedése, a beszállítói hálózatok szerepe, a beszerzési szervezet feladatai, vagy az elektronikus beszerzés mind olyan témák, melyekkel kapcsolatban a beszerzési szakma hazánkban is állandó vitákat folytat, a vállalati gyakorlathoz lassan zárkózik fel a közbeszerzés erősen szabályozott rendszere. A kötetbe beépülnek a hazánkban folytatott beszerzés-kutatások eredményei is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/vorosmarty-tatrai-beszerzes//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave