Vörösmarty Gyöngyi, Tátrai Tünde

Beszerzés

Stratégia, folyamatok, információ


Beszállítói bázis optimalizálása

A beszállítói bázis optimalizálásának középpontjában a beszállítók számának racionalizálása áll. Ez lényegében annak a tudatos végiggondolását jelenti, hogy nagyságrendileg mekkora létszámú beszállító állomány szükséges ahhoz, hogy az adott szervezetnél az ellátási feladatokat megbízhatóan jó eredménnyel el lehessen látni, a folyamat (működési) költségek megfelelő szinten tartása mellett. A beszállítói bázis túlságosan nagy mérete az adminisztrációs, a beszerzési eljárással kapcsolatos vagy a beszállító menedzsmenttel összefüggő (szállítóminősítés, szállítói kommunikáció, szállítófejlesztés stb.) költségek emelkedését vonja maga után, bár több esetben a beszállítók közötti rugalmasabb átváltást és nagyobb ellátásbiztonságot eredményez. Egy másik helyzetben a szállítók számának túl alacsony volta ugyan kedvezőbb működési költséggel jár, de rugalmatlanabb ellátást, vagy bizonyos helyzetben jelentős azonnali többletfeladatokat eredményez (pl. hirtelen kell új beszállítót találni és minősíteni). Ennek megfelelően a beszállítói bázis optimalizálásától várt előnyök:

Beszerzés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2010

ISBN: 978 963 295 614 5

A könyv a beszerzés témakörét elméleti és gyakorlati szempontból feldolgozva kíván olyan alapismereteket összegezni, mely segítséget jelent az oktatás során, továbbá hasznos áttekintést, rendszerezést nyújt gyakorló beszerzők számára. A beszerzés stratégiai jelentőségének növekedése, a beszállítói hálózatok szerepe, a beszerzési szervezet feladatai, vagy az elektronikus beszerzés mind olyan témák, melyekkel kapcsolatban a beszerzési szakma hazánkban is állandó vitákat folytat, a vállalati gyakorlathoz lassan zárkózik fel a közbeszerzés erősen szabályozott rendszere. A kötetbe beépülnek a hazánkban folytatott beszerzés-kutatások eredményei is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/vorosmarty-tatrai-beszerzes//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave