Dőry Tibor

Innováció és kiválóság

Menedzsment módszerek innovációs transzformációhoz


5. táblázat. A felhasználói tudás típusai
Felhasználói input típusa
A tudás jellemzője
Példa
Transzferál-hatóság szintje
Transzfer mechanizmus
Tipikus ágazatok
Kiegészítő tudás
Kevésbé komplex és bizonytalan.
Csak kevés kétértelmű tudáskomponenst és variációt tartalmaz.
Meglévő termékek teljesítményét és funkcióit javító ötletek.
Alacsony
Online visszajelzések, kérdőívek és toolkit-ek.
Divat, sport felszerelés, telekommunikációs- és fogyasztási javak.
Házi készítésű, kézműves tudás
Magas komplexitású, de kevésbé bizonytalan.
Sok kétértelmű tudás komponenst és variációt tartalmaz.
Felhasználók által épített prototípusok (fizikai és írásos specifikációk).
Közepes
Személyes interakciók és tömeges kiszervezés, crowdsourcing.
Félvezetők, orvosi műszerek, sportfelszerelés és fogyasztási javak.
Kritikák
Kevésbé komplex, de nagyon bizonytalan.
Csak kevés kétértelmű tudáskomponenst és variációt tartalmaz.
A prototípusok kritikus és fejlesztői értékelése.
Magas
Szóbeli és írásos értékelések, online vitafórumok, személyes interakciók
Fogyasztási javak, szoftver, divat, extrém sport, farm gazdaság.
Fehér foltok
Nagyon komplex és bizonytalan.
Sok kétértelmű tudáskomponenst és variációt tartalmaz.
Látens igényekre vonatkozó információ.
Nagyon magas
Megfigyelések és személyes interakciók
Logisztika, zene és ipari termékek.

Innováció és kiválóság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2025

ISBN: 978 963 664 157 3

Az Innováció és kiválóság című kötet célja a vállalati kiválóság lencséjén keresztül egyfajta tükörképet mutatni a hazai vállalkozások innovációs tevékenységéről egy ágazati felmérés eredményein és vállalati esettanulmányokon keresztül, majd a gyakorlatban is kipróbálható, már bizonyított, egyszerű menedzsment módszerekkel segíteni elsősorban a kis- és közepesvállalkozások innovációs képességének a fejlesztését. Az első rész a vállalati kiválóság és a siker tényezőit tekinti át, majd rámutat az innováció lehetséges forrásaira, kiemelten a felhasználók és a munkatársak szerepére. Empirikus kutatási eredmények alapján kiemelésre kerül a hazai vállalkozások kutatási-innovációs tevékenységének néhány sajátossága, mint például a fejlesztésekre szánt időbeli ráfordítás limitált mértéke, valamint nagyvállalati interjúkra építő esettanulmányokban (Audi, Bosch, Melecs) a munkahelyi környezet és a kreatív munkavégzés körülményeinek támogató szerepe. A kötet olyan tesztelt gyakorlati módszerek és menedzsment technikák ismertetésével zárul, amit az olvasók a saját vállalkozásuknál ki tudnak próbálni.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dory-innovacio-es-kivalosag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave