MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Horváth Dóra, Nyirő Nóra, Csordás Tamás (szerk.)

Médiaismeret

Reklámeszközök és reklámhordozók


Az újságok piaca hazánkban

Az országos politikai (közéleti) napilapok piacán a piaci liberalizáció ellenére nem tapasztalhattunk látványos átalakulást, sőt ugyanaz a négy cím van jelen (Népszabadság, Magyar Nemzet, Népszava, Magyar Hírlap), mint a rendszerváltást megelőzően. Történtek ugyan kísérletek az oligopol piacra való belépésre, ezek azonban nem bizonyultak hosszabb távon sikeresnek.25 A piaci szereplők számának növekedését elsősorban az akadályozta, hogy a meglévő lapok iránti kereslet is csökkent, ami elsősorban az emelkedő eladási áraknak, a fogyasztók korlátozott szabadidejéért versengő növekvő médiakínálatnak, illetve a megváltozott fogyasztói szokásoknak köszönhető. A négy napilap 1989 elején mért összesen több mint 900 ezres terjesztett példányszáma 2011 végére már a 140 ezret sem érte el.26 A kilencvenes évek elején a Népszabadság még egymilliós olvasottsággal büszkélkedhetett, ez azonban az ezredfordulón már 700 ezer fő alá süllyedt, 2012 negyedik negyedévében pedig mindössze 208 ezer fő volt az átlagos olvasószáma. A második legnépszerűbb politikai napilap, a Magyar Nemzet olvasottsága ugyan kisebb mértékben, de szintén csökkent, így 2010 végén 216 ezer fős olvasóközönséggel rendelkezett, alig elmaradva riválisától. (2011-től a Magyar Nemzet kiadója nem járult hozzá a lap olvasottságának publikálásához.) A másik két országos politikai napilap, a Népszava (82 ezer olvasó27) és a Magyar Hírlap (59 ezer olvasó28) pedig tovább szűkülő olvasótábora következtében egyre kevésbé tud piaci alapon fennmaradni.

Médiaismeret

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 724 1

A „média” szó és fogalom mára divattá, hatalommá, bizonyos esetekben misztikummá vált. A korábbi sportágától megváló élsportoló, a valóságshow-ból kilépő ismeretlen szereplő, valamely televíziós műsorszám nyertese mára jellemzően így fogalmaz: „majd megjelenek a médiában” - jelezve, hogy a „médiában” való szereplés: karrier, lehetőség, egyben a siker mércéje.

A média ezen értelmezése az egyén szintjén jelenik meg, de mit jelent a magát tudatosan pozicionáló, márkázó vállalat számára? Egy márkamenedzser számára az a mondat, hogy „majd megjelenik a márkám a médiában”, valami mást jelent, hiszen nem mindegy, hol, mikor, milyen formában, milyen tartalommal jelenik meg. Könyvünk a kérdés megalapozott megválaszolásának módszertanát nyújtja át az olvasónak.

A gyakorlati üzleti és marketingkommunikáció képzések, gyakorló szakemberek számára összeállított könyvünkkel a célunk az, hogy bemutassuk, a tudatosan tervezett márka- és vállalati üzenetek csatornái objektíven hogyan jellemezhetők, és ezáltal milyen előzetes preferenciákat fogalmazhat meg a marketing- és kommunikációs tervezés során a szakember.

Hivatkozás: https://mersz.hu/horvath-nyiro-csordas-mediaismeret//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave